Ukrayna sandığa gidiyor

Başkent Kiev'de, seçim yasakları nedeniyle Cumartesi günü sessizlik hakim oldu.Kiev'de, şehir merkezi barikatlarla çevrili olduğu için seçim kampanyaları geçmiş yıllarda olduğu gibi gösterişli yapılamadı.Meydandaki çadırlarda yaşayan sağ gruplardan Andrey

Ukrayna sandığa gidiyor

Başkent Kiev'de, seçim yasakları nedeniyle Cumartesi günü sessizlik hakim oldu.

Kiev'de, şehir merkezi barikatlarla çevrili olduğu için seçim kampanyaları geçmiş yıllarda olduğu gibi gösterişli yapılamadı.

Meydandaki çadırlarda yaşayan sağ gruplardan Andrey Sedoy, yaptığı açıklamada, "Bu seçimler çok şey belirleyecek ama sorunları çözeceğine inanmıyorum. Çünkü bütün adaylar seçime katılmıyor. Hak eden bazı adam gibi adamlar aday bile olamıyor. Aday olsa da kazanma şansı neredeyse hiç yok. Bence reytinglerin ilk sıralarındaki ne Petro Poroşenko ne de Yuliya Timoşenko bu ülkenin sorunlarını çözemez. Bir çok insan bu seçimin değişim getireceğine inanmıyor. Yine de halkın kendi seçimini yapması güzel bir şey." dedi.

Barikatlarda görev yapan gönüllü doktor Anton Şevçuk ise "Bana göre seçilen cumhurbaşkanı ülkede olağanüstü hal ilan edep orduyu doğuya göndermeli. Ülkedeki bölücülü sorununu bitirmeli. Gerekirse erken parlamento seçimlerine gidilmeli. Ülkedeki durum seçilen cumhurbaşkanının icraatlarına göre şekillenecek. Eğer ülkedeki lider olması gerektiği gibi davranmazsa onu da bu meydanda deviririz. Halk olarak ülkedeki durumu izleyeceğiz şartlar normale dönene kadar bu barikatlar burada kalacak." şeklinde konuştu.

EN GÜÇLÜ ADAY "ÇİKOLATA KRALI"

Yarın seçim bölgelerinde oy verme işlemleri saat sabah 8'den akşam saat 20.00'a kadar devam edecek. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 21 aday yarışacak. Seçimleri "çikolata kralı" olarak bilinen Roshen markasının sahibi Petro Poroşenko kazanması bekleniyor.

Karışıklıklar nedeniyle 23 Şubat gecesi Ukrayna'nın eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ülkeden kaçmıştı. Bunun üzerine Ukrayna Parlamentosu, erken cumhurbaşkanlığı seçimi kararı almıştı.

Öte yandan 25 Mayıs tarihinde; Kiev, Odesa, Herson, Çerkası, Sumı ve Çernovtsı belediye başkanı ve şehir meclis üyeleri de seçilecek.

Ukrayna'da 35 milyon 500 bin seçmen yarın 225 seçim bölgesinde 33 bin 580 sandıkta oylarını kullanacak.

Seçimleri izlemek için birçok ülkenin yanı sıra; Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi uluslara arası teşkilatlardan 2 binin üzerinde gözlemci Ukrayna'ya geldi.

Öte yandan Merkez Seçim Komisyonu, 17 Mayıs'ta yurt dışındaki seçim bölgeleri ve seçim komisyonlarına oy pusulalarını göndermişti. Yurt dışında bulunan 114 seçim bölgesine toplam 442 bin 436 oy pusulası teslim edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya