Uçaklar Türk şantiyesini bombaladı

Libya'da emniyet sağlandığında Türk şirketlerinin çalışmaya döneceğini söyleyen Devlet Bakanı Çağlayan, "Bizimkiler, zor günlerin firmaları. Birçok ülkenin yarım bıraktığı işleri tamamlarız" dedi. Ülkede isyan ve tahliyelerden sonra faaliyet gösteren tek

Uçaklar Türk şantiyesini bombaladı

Libya'da emniyet sağlandığında Türk şirketlerinin çalışmaya döneceğini söyleyen Devlet Bakanı Çağlayan, "Bizimkiler, zor günlerin firmaları. Birçok ülkenin yarım bıraktığı işleri tamamlarız" dedi. Ülkede isyan ve tahliyelerden sonra faaliyet gösteren tek Türk inşaat şirketi Yaşar Özkan, cuma günü şantiyelerini kapadı. Özkan'ın bir şantiyesi bombalanan Mitiga Hava Üssü'nde.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın Libya'da Türk inşaat şirketleri ve işçilerinin tahliyesinden sonra faaliyet göstermeye devam ettiğini açıkladığı tek Türk şirketi Yaşar Özkan Mühendislik ve Müteahhitlik A.Ş. de geçtiğimiz cuma itibariyle şantiyelerini kapadı. Yaşar Özkan'ın kapama kararından bir gün sonra 19 Mart'ta bir şantiyesinin bulunduğu Trablus yakınındaki Mitiga Hava Üssü'ne koalisyon güçleri hava saldırısı düzenledi.

HT Ekonomi'nin sorularını yanıtlayan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Özkan, "Bütün işlerimiz Trablus'ta üç şantiye halindeydi. Biri Trablus'ta üniversite kampusu içinde, biri Mitiga Hava Üssü'nde ve sonuncusu bir kışlanın içindeydi" dedi. Şantiyelerinde Türk işçi ve mühendis bulunmadığını anlatan Özkan, "Tahliye sırasında Türk personeli ülkeden çıkardık. Çalışmalara Libyalı ve Mısırlı personelle devam ediyorduk. Ancak Birleşmiş Milletler'in (BM) uçuşa yasak bölge kararı açıklanınca, kapatma kararı aldık. Bütün ekipmanları Trablus'taki merkez şantiyeye taşıdık. Cumartesi de Mitiga Hava Üssü bombalandı" diye konuştu.

Kendisi de Ankara'da bulunan Özkan, çıkan isyan ve tahliyeye rağmen ülkede çalışmaları devam ettirme kararını şöyle açıkladı:

"Trablus hep sakindi. Günlük yaşam devam ediyordu. Üniversite eğitime devam ediyordu. Öbür iki şantiye askeri bölgelerde yer aldığı için güvenliydi. 1979'dan beri ülkede faaliyet gösterdiğimiz için yerli personelle işe devam edecektik."

VİP TERMİNALİ YAPIYORDU
Bombalanan Mitiga Hava Üssü, daha çok Libya Devleti'nin üst düzey görevlileri tarafından VİP uçuşlar için kullanılıyor. Yaşar Özkan da oradaki işinin bu yönde olduğunu söyledi. Mitiga'da 4 bin metrekarelik bir VİP terminali inşa ettiklerini belirten Özkan, "Son günlerde askeri tesislerdeki şantiyelere girmek zorlaşmıştı" yorumu yaptı. Bugüne kadar Libya'da 450 milyon dolarlık taahhüt işi yaptıklarını söyleyen Özkan, "Son üç işimizin büyüklüğü 70 milyon dolardı. Bu ay 20 milyon dolarlık hakediş alacaktık. Binalar ne halde bilmiyoruz" dedi.

BU KARARLARLA DÖNÜLSE NE OLUR?
Saldırılar nedeniyle kamuoyunun sürekli BM kararını tartıştığını ama müteahhitlik sektörü açısından ABD'nin Libya'ya yönelik yaptırım kararının çok daha fazla zarar verdiğini belirten Özkan, "Saldırılar durabilir ama ABD'nin mal varlıklarını dondurma kararı devam ettiği sürece Libya ile hiçbir para transferi yapılamaz" dedi. Kaddafi'nin varlıkları adı altında bütün Libya varlıklarının dondurulduğunu söyleyen Özkan, "Para transferi yapılamadıktan sonra dönülse ne olacak ki?" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya