Türkleri kaybettik itirafı

Netanyahu'nun "Konuşmayın" talimatına karşın Barak olduğu tahmin edilen üst düzey bir bakan, "Gerçekten büyük bir sorunumuz var. İsrail'in Arap ve Müslüman dünyasıyla ilişkileri için kritik bir darbe oldu" dediTürkiye'nin İsrail'e diplomatik savaş ilan et

Türkleri kaybettik itirafı

Netanyahu'nun "Konuşmayın" talimatına karşın Barak olduğu tahmin edilen üst düzey bir bakan, "Gerçekten büyük bir sorunumuz var. İsrail'in Arap ve Müslüman dünyasıyla ilişkileri için kritik bir darbe oldu" dedi

Türkiye'nin İsrail'e diplomatik savaş ilan etmesine sebep olan özür krizi ve BM'nin İsrail'i kollayan Mavi Marmara raporu İsrail'de de büyük yankı uyandırdı. İsrailli siyasiler Başbakan Netanyahu'nun "basına kesinlikle konuşmayın" talimatına rağmen karara farklı tepkiler verdi. En çarpıcı tepki ise Yedioth Ahronot gazetesine ismini vermeden konuşan üst düzey bir bakandan geldi. Netanyahu'ya muhalefeti dikkat çeken bu bakanın koalisyon ortağı İşçi Partisi'nin lideri ve Savunma Bakanı Ehud Barak olduğu sanılıyor. Bakan gazeteye şöyle konuştu:

Ciddi etkileyecek

"Türkiye ile yaşadığımız kriz ve bölgede giderek izole olmamız bizi diplomatik anlamda sürekli gerileten politikalarımızın sonucu. Belki özür dilenmemeliydi ama Türkiye ile ilişkileri kopma noktasına getirmek bizi uzun vadede çok ciddi etkileyecek. Gerçekten büyük bir sorunumuz var. Önce Ürdünlüler'i sonra Mısır ve Moritanya'yı şimdi de Türkler'i kaybettik. İsrail'in Arap ve Müslüman dünyasıyla ilişkileri için kritik bir darbe oldu."

Emekli İsrailli general Shlomo Brom da benzer bir tepki verdi. Tel Aviv Üniversitesi'nde Ulusal Güvenlik Enstitüsü Direktörlüğü'nü yürüten Brom, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, "Haritaya bir bakın. Türkiye İran, Irak ve Suriye'nin hemen yanı başında. Özür dilemenin nesi bu kadar zor anlamıyorum. Kuşkusuz ki hatalar yapıldı ki insanlar öldü. İsrail giderek bölgede yalnızlığa itiliyor ve stratejik çıkarları zarar görüyor" dedi. Muhalefetteki Kadima partisinden Otniel Schneller, "Türkiye ile ilişkileri sürdürmek çıkarımıza" derken aynı partiden Yohann Plesner de, "Hala geç değil. Bu gelinen noktayı düzeltebiliriz" ifadesini kullandı. İsrail parlamentosunun Arap vekilleri de Türkiye'nin tepkisini haklı buldu. Ahmed Tibi, "Eninde sonunda özür dileyecekler. Bu artık bir zaman meselesi" dedi. Mavi Marmara'da yer aldığı için İsrail meclisi tarafından vekillik hakları elinden alınan Hanin Zuabi de, "Zulüm, işgal ve saldırıların ağır bir bedeli olacak" diye konuştu.

Soykırımı tanıyalım

Hükümetteki Likud partisi ile aşırı saçcı partilerin temsilcileri ise Türkiye'nin "düşman devlet ilan edilmesi"ne kadar giden sorumsuz açıklamalar yaptı.

-Ze'ev Elkan: Özür dilemesi gereken Türkiye'dir.

-Arye Eldad: Türkiye'den yaralanan askerlerimiz için tazminat talep edelim. Ermeni soykırımı iddialarını kabul edelim. Türk elçiliğindeki tüm diplomatları sınırdışı edelim.

-Michael Ben Ari: Türkiye düşman devlet ilan edilsin.

Hepsini yargılatacağız

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği tarafından yayınlanan yazılı açıklamada Mavi Marmara operasyonunda görev alan 71 asker ile å onay veren Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Barak, dönemin Genelkurmay Başkanı Aşkenazi ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Marom hakkında uluslararası mahkemelerde dava açılacağı iması yapıldı. Elçilik açıklamasında, "Mavi Marmara'da işlenen suçların sorumlusu olan tüm askerlerin ve yetkililerin yargılanmasını sağlayacağız" denildi

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya