Türkiye'yi değiştirdi

İngiliz gazetesi, Kuzey Irak’ın zengin petrol ve gaz yatakları konusunda yayımladığı raporda, Kürt bölgesel yönetiminin enerji kozunu iyi oynayarak Türkiye ile güçlü bağlar kurduğunu yazdı.ABD Jeolojik Araştırma kurumunun Kuzey Irak’taki Kürt bölgesinde 4

Türkiye'yi değiştirdi

İngiliz gazetesi, Kuzey Irak’ın zengin petrol ve gaz yatakları konusunda yayımladığı raporda, Kürt bölgesel yönetiminin enerji kozunu iyi oynayarak Türkiye ile güçlü bağlar kurduğunu yazdı.

ABD Jeolojik Araştırma kurumunun Kuzey Irak’taki Kürt bölgesinde 40 milyar varillik zengin petrol yatakları bulunduğunu tahmin ettiğini belirten gazete, bunun İngiltere’nin şimdiye dek Kuzey Denizi’nden çıkardığı petrol miktarına yakın olduğuna dikkat çekti.

Bölgenin tarihine bakıldığında bu rezervlere şimdiye dek pek fazla dokunulmadığını da kaydeden gazete, bu zengin yatakların karadaki son büyük petrol ve gaz yataklarından biri olduğunu belirtti.

Raporda, Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (KBG) de boş durmadığı, hidrokarbon zenginliğini dirayetli bir biçimde kullanarak uluslararası şirketlerin bölgeye milyarlarca dolarlık yatırım yapmasını sağladığı kaydedildi.

 

Raporda, Kuzey Irak’ın zengin yeraltı kaynaklarının, bölge yönetimi ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gidişatını değiştirdiğine de dikkat çekildi.

Rapor Türkiye ile ilişkiler konusunda şöyle devam etti: “Enerjiyi koz olarak kullanan KBG, Türkiye ile güçlü bağlar kurmayı başardı. Daha dört yıl öncesine kadar, Ankara’nın diplomatları KBG’nin liderlerinden “teröristler” diye bahsediyor, PKK saldırılarından bölgeyi sorumlu tutuyordu. Ama Irak Kürdistan’ındaki geniş doğal gaz yatakları ve gelişen ikili ticaret, karşılıklı güvenlik anlayışıyla birlikte ilişkilerin çok daya iyi hale gelmesini sağladı.

Geçenlerde yapılan bir enerji konferansında konuşan Türkiye’nin Erbil konsolosu Aydın Selcen, Ankara’nın bölgeye olan ilgisini ‘Petrol ve gaz kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor’ sözleriyle özetledi."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler