"Türkiye'ye nazar değdi"

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik kalkınmasını büyük ilgiyle izlediklerin ifade ederek, "Ancak, buna 'nazar değeceğini' düşünüyordum. Türkiye'deki son olaylar da bana bu düşüncemi hatırlattı" dedi... Sırbistan Cumhurbaşk

"Türkiye'ye nazar değdi"
Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik kalkınmasını büyük ilgiyle izlediklerin ifade ederek, "Ancak, buna 'nazar değeceğini' düşünüyordum. Türkiye'deki son olaylar da bana bu düşüncemi hatırlattı" dedi...
 
Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyeti kabul etti.
 
Nikoliç, başkent Belgrad'daki Cumhurbaşkanlığı binasında, eşi Dragica Nikoliç ile Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, TİKA Balkanlar Dairesi Başkanı Ali Maskan, TİKA İnsan Kaynakları ve Destek Birimi Dairesi Başkanı Gökçen Kalkan ve TİKA Sırbistan Koordinatörü Emrah Ustaömer ile görüştü.
 
Cumhurbaşkanı Nikoliç, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik kalkınmasını büyük ilgiyle izlediğini belirterek, "Ancak, buna 'nazar değeceğini' düşünüyordum. Türkiye'deki son olaylar da bana bu düşüncemi hatırlattı. Türkiye'nin, büyük bir ülke olarak, bunu kendi demokrasisi içerisinde halletmiş olmasından dolayı dost ülkenin cumhurbaşkanı olarak mutlu oldum" diye konuştu.
 
Konuşmasında ülkesindeki TİKA'nın faaliyetlerine de değinen Nikoliç, Sırbistan'da, sağlık alanında insani faaliyetler yürüten bir vakfın da başkanı olan eşi Dragica Nikoliç'in geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gittiğini ve buradan çok mutlu olarak döndüğünü söyledi.
 
Eşinin başında olduğu vakfın, anne ve çocuk güvenliği gibi, sağlık alanında çalışmalar yaptığını belirten Nikoliç, bu vakfın, kadın doğum projeleri üzerine çalıştığını ve TİKA'nın kendilerine verdiği desteklerden dolayı teşekkür ettiğini kaydetti.
 
Sırbistan ile Türkiye arasında çözülmemiş bir sorun olmadığını belirten Tomislav Nikoliç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir yılda 3 kez bir araya geldiğini, bunun da iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar önemli boyutta olduğunu gösterdiğini ifade etti.
 
Sırbistan'da, çeşitli milletlerin yaşadığını ve bunların sıkıntılarının çözülmesi için çaba gösterdiklerini belirten Nikoliç, Türkiye'nin TİKA aracılığıyla başta Sancak bölgesi olmak üzere ülkenin diğer yerlerinde de hayata geçirdikleri projelerden dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi.
 
Türkiye'nin Balkanlar'da barış adına yürüttüğü çabalardan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Nikoliç, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi anlamda büyük bir ülke olduğunu vurguladı.
 
TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam da Cumhurbaşkanı Nikoliç'e TİKA'nın Sırbistan'da gerçekleştirdiği projelere destek vermesinden ve kendilerini kabul etmesinden dolayı teşekkürlerini iletti.
 
Çam, bölgedeki barışın ve huzurun artması amacıyla Sırbistan'a ellerindeki imkanlar ölçüsünde yardım etmek istediklerini kaydetti.
 
Sırbistan'ın bölgedeki önemini, rolünü ve konumunu bildiklerini vurgulayan Çam, Avrupa Birliği (AB) üyeliği yolunda, Sırbistan'a başarılar diledi.
 
Çam, Nikoliç görüşmesini AA'ya değerlendirdi:
 
Nikoliç ile yaptıkları görüşmenin, Sırbistan devletinin Türkiye'ye, Türkiye devletine ve hükümetine göstermiş olduğu ilginin bir tezahürü olduğunu belirten Çam, şunları söyledi:
 
"Geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanı'nın eşi Türkiye'ye geldiklerinde, bizzat TİKA'yı ziyaret ederek, buradaki çalışmalarla ilgili teşekkürlerini ifade ettiler ve bundan sonraki çalışmalarda da desteklerini talep ettiler. Bu, pek çok alanda, Sırbistan'ın hemen hemen her bölgesinde yapılan TİKA projelerinin memnuniyetle karşılandığının bir göstergesidir."
 
Gerçekleştirdikleri ziyaretin, Türkiye'nin Sırbistan'a göstermiş olduğu dostluk, barış ve kalkınma işbirliği noktasındaki katkının bir yansıması olduğunu söyleyen Çam, "Diğer taraftan, Cumhurbaşkanı Nikoliç'in, Türkiye'nin uluslararası etkinliğinin giderek arttığını, pek çok noktada uluslararası bir oyuncu olduğunu, zaman zaman da bu oyuncu olmanın getirmiş olduğu zorluklarla karşılaşabileceğini kendilerinin bizzat ifade etmesi bizim açımızdan önemli ve ilginçti" diye konuştu.
 
TİKA olarak, Sırbistan'da, sağlık, eğitim, tarım ve kalkınmayla alakalı projeler yürütüldüğünü belirten Çam, bu projelerin kısa sürede görünür ve etkin olmasının ve sonuç alınmasının devletin en üst noktalarına da yansıdığını kaydetti.
 
Çam, Cumhurbaşkanı Nikoliç'in, geçen ay içerisinde, TİKA'nın Belgrad Ofisi çalışanlarını kabul ettiğini ve onlara da benzer mesajlar verdiğini ifade etti.
 
TİKA'nın Sırbistan'da yürüttüğü çalışmaların iki ülke arasındaki ilişkilere yansımasını değerlendiren Çam, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Buradaki pek çok etnik meselenin, etnik grupların ve bölgede yaşanan pek çok zorlukların olduğu bir dönemde, hükümetimiz özel bir gayret içerisinde ve barışın tesisi noktasında çalışmalar yapmakta. Somut olarak ortaya konacak çalışmaları da TİKA üzerinden yapmakta. Dolayısıyla, buradaki projeler, Sancak'taki Müslüman Boşnaklar'a yönelik bazı çalışmaların yanı sıra, bazı bölgelerde Sırplara yönelik çalışmaları da ortaya koyduğumuzda, herhangi bir ayrımcılık gözetmeksizin yapılan çalışmalarla, TİKA, Türkiye'nin bölgedeki barışa verdiği önemin ortaya konmasını sağlamış oluyor. Bu projelerin devamını da sağlamaya çalışacağız."
 
Çam ayrıca, Belgrad'da 2011 yılında kurulan TİKA ofisinin bölgede yapacağı çalışmalarla Türkiye'nin Sırbistan ve Balkan halklarına katkı sağlamayı arzu ettiğini, burdaki ekonominin, kalkınmanın hızlı bir şekilde gelişmesine katkı sağlamak istediğini ve bu şekilde güçlü bir Sırbistan'ın, güçlü bir devlet yapısının bölgedeki diğer ülkelere de dolaylı olarak yansıyacağına ve barışın tesisine katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti.
 
Türkiye ile Sırbistan'ın tarihi bir geçmişe sahip olduğunu ve çok sayıda ortak paydasının bulunduğunu söyleyen Çam, "Beraberce yaşadığımız bir coğrafya. Acılarıyla, tatlılarıyla birbirini çok iyi anlayan iki halk. Osmanlı'dan bu tarafa bakıldığında, aslında iki tane benzer geçmişi olan devletler. Geçtiğimiz dönemlerde, Osmanlı gibi, kendisinden pek çok yeni devlet kurulmuş. Dolayısıyla bizim onları anlamamız, empati yapmamız çok daha kolay" şeklinde konuştu.
 
Sırbistan'ın, Türkiye'ye karşı giderek sayıgısını, sevgisini arttıran bir devlet haline geldiğini söyleyen Çam, Türkiye'nin de Sırbistan'a karşı yaklaşımında benzer bir duygu içerisinde olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler