Türkiye'ye AB Vetosu

Merkel'in partisi CDU, seçim bildirgesinde daha önce imtiyazlı ortaklık önerdiği Türkiye için bu kez stratejik ortaklık istedi. Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in liderliğini yaptığı Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ve küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birl

Türkiye'ye AB Vetosu
Merkel'in partisi CDU, seçim bildirgesinde daha önce imtiyazlı ortaklık önerdiği Türkiye için bu kez stratejik ortaklık istedi.
 
Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in liderliğini yaptığı Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ve küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik Parti (CSU), 22 Eylül'de yapılacak genel seçimler için hazırladığı seçim bildirgesinde Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine kesin bir dille karşı çıkıldı. 
 
İMTİYAZLI ORTAKLIK ÇIKARILDI
 
Türkiye'nin üyeliğini başından beri desteklemeyen ancak Merkel'in iktidara gelmesinden kısa süre önce başlayan müzakerelerin önünde de bu denli engel oluşturmayan Birliğin (CDU/CSU) Reuters tarafından ele geçirilen seçim programından, "imtiyazlı ortaklık" tabirinin de çıkarıldığı görüldü. Toplam 125 sayfalık taslak metinde AB-Türkiye ilişkileri için şu ifadeler kullanıldı: "AB ve Türkiye arasında güçlü bir işbirliği arzusundayız. Aynı zamanda dış konular ve güvenlik hususunda da yakın stratejik işbirliğinden yanayız."
 
"TÜRKİYE AB'YE YÜK GETİRİR"
 
Ancak metindeki "Türkiye'nin AB'ye katılım için gerekli kriterleri karşılamamasından dolayı tam üyeliğine karşıyız. Bu ülke, büyüklüğü ve ekonomik yapısından ötürü AB'ye fazla yük getirecektir" ifadesi, her iki partinin de Ankara'nın üyelik sürecine olan sert duruşunu yansıttı. Türkiye'nin AB ülkeleri arasındaki en büyük ticaret ortağı olan Almanya'da yaklaşık 2.7 milyon Türkiye kökenli yaşıyor. Almanya'da 22 Eylül'deki federal seçimler öncesi hemen hemen tüm büyük partiler, ülkedeki göçmenlerin oylarını kazanmak için vaatte bulunuyor. Ancak CDU, Almanya'daki Türklerin, Türkiye'nin AB üyeliğinden çok işsizlik ve muhafazakar değerler konusuna önem verdiğine inanıyor ve seçim politikasını da bu doğrultuda belirliyor.
 
25 ÜLKE "EVET" DEDİ 2 ÜLKE "HAYIR"
 
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerinde 3 yıl aradan sonra yeni fasıl açılmasına Almanya ve Hollanda rezerv koydu. 26 Haziran'da açılması planlanan Bölgesel Politikalar faslıyla ilgili toplantıda, 27 ülkeden 25'i AB'nin olumlu pozisyonunu onaylarken Almanya ve Hollanda buna yanaşmadı. Konu bugün COREPER'de görüşülecek.
 
SERT MÜDAHALEYİ ELEŞTİRMİŞTİ
 
CDU lideri Merkel, önceki gün Alman televizyon kanalı RTL'ye verdiği röportajda, polisin, Türkiye'deki Gezi protestolarına yaptığı sert müdahaleyi eleştirmişti.
 
Alman Başbakan, Türkiye'nin gösterilere vermiş olduğu cevabın, AB üyelik sürecindeki bir ülkenin takınması gereken tavırla örtüşüp örtüşmediğine ilişkin bir soruya ise, "Türkiye'de şu an olup bitenler, bizim gösteri ya da konuşma özgürlüğü düşüncemizle bağdaşmıyor" diye yanıt vermişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya