Türkiye için kâbus senaryosu

Türkiye, Amerikan istihbaratı tarafından yayınlanan 'Global Eğilimler 2030' raporunda bölgedeki 'önde gelen oyuncular' arasında yer aldı.Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI) tarafından hazırlanan raporda, İsrail ve İran da "bölgenin önde gelen oyuncuları"

Türkiye için kâbus senaryosu

Türkiye, Amerikan istihbaratı tarafından yayınlanan 'Global Eğilimler 2030' raporunda bölgedeki 'önde gelen oyuncular' arasında yer aldı.

Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI) tarafından hazırlanan raporda, İsrail ve İran da "bölgenin önde gelen oyuncuları" olarak gösterildi. DNI raporu, Türk ekonomisine, Kolombiya, Mısır, Meksika, Endonezya, İran ve Güney Afrika ile birlikte "yükselebilecek olanlar" arasında yer verildi.
 
EN KÖTÜ SENARYO
 
Raporda bölge için kötü senaryolar arasında, Ortadoğu'da sınırların yeniden çizilmesi, Kürdistan'ın yükselişinin Türkiye'ye olası etkileri gibi durumlara da yer verildi. Bu olasılık, “Kürdistan’ın yükselişi, Türkiye’nin bölünmezliğine karşı bir tehdit ve çevresindeki komşularıyla ihtilaf riskini artırıyor” şeklinde dillndirildi.
 
Türkiye'nin 'doğurganlığın giderek düştüğü' ve genç nüfusun yaşlanmaya başladığı ülkeler arasında olduğuna işaret edilen raporda, enerji ve madenlerin yarattığı ciddi sorunların yerini su kaynaklarına bırakacağı ifade edilen raporda Dicle-Fırat nehirlerine olası anlaşmazlık noktaları arasında dikkat çekildi.
 
İSLAMİ PARTİLER İKTİDARA
 
Türkiye'de AK Parti dahil İslami partilerin birçok ülkede iktidara gelmesine yer verilen raporda, devlet sübvansiyonu politikalarının  sürdürülemeyeceği, gelecekte iktidar olacak İslami partilerinin daha çok "piyasa ekonomisi çıkışlı" olacağı ve ekonomiyi büyütecek girişimci yeni kesimlerin daha fazla güçleneceği bildirildi.
 
ÇİN'İN YÜKSELİŞİ 
 
Raporda ayrıca Çin'in 2030'a kadar ABD'nin elinden küresel süper güç ünvanını alacağı, AVrupa ve Japonya ekonomilerindeki gerilemenin de devam edeceği tespitleri yer aldı.Ekonomileri gelişen Çin, Hindistan ve Brezilya'nın teknolojik gelişmelerde de etkinliğinn artacağı belirtilidi.
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya