Türk müteahhitler coştu! 50 Milyon dolar...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'un daveti üzerine Aşkabat'ta düzenlenen Atçılık Bayramı dolayısıyla Türkmenistan'a gittiğini söyle

Türk müteahhitler coştu! 50 Milyon dolar...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'un daveti üzerine Aşkabat'ta düzenlenen Atçılık Bayramı dolayısıyla Türkmenistan'a gittiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'un daveti üzerine Aşkabat'ta düzenlenen Atçılık Bayramı dolayısıyla Türkmenistan'a gittiğini söyledi.

Türk devletleri ile ilişkilerin güçlendirilmesine çok önem verdiğini belirten Gül, bu kapsamda ortak dil, din, inanç, tarih ve kültüre sahip olunan Türkmenistan ile ilişkilerde son yıllarda muazzam bir ivme yakalandığını ifade etti.

Gül, 6 yılda Türkmenistan'ı 6'ıncı kez ziyaret ettiğini, aynı süre zarfında devlet başkanı düzeyinde karşılıklı yapılan 11'inci ziyaret olduğunu kaydetti.

En son geçen yıl Türkmenistan'a gittiğini hatırlatan Gül, Türkmen kültürünün ve sosyal hayatının önemli bir parçası olan Ahal Teke atları adına düzenlenen geleneksel Atçılık Bayramı kutlanmasına katılacağını belirtti.

İlk kez "Türkiye Cumhurbaşkanlığı Koşusu" düzenlenecek

Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ve Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ile Atçılık Bayramı'nın açılış törenlerine katılacağını söyledi.

Bu yıl ki Atçılık Bayramı kutlamaları kapsamında bir ilke de imza atıldığına dikkati çeken Gül, ilk kez "Türkiye Cumhurbaşkanlığı Koşusu"nun da düzenleneceğini bildirdi.

Gül, ziyareti sırasında Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile yapacağı görüşmede ikili ilişkilerde görüş alışverişinde bulunacaklarını dile getirdi.

"Türkmenistan'da Türklerin yaptığı projeler 50 milyar dolara yaklaştı"

Türkmenistan'da iş yapan birçok önemli yatırımcı ve iş adamıyla ziyareti gerçekleştireceğini belirten Gül, şunları söyledi:

"Özellikle hatırlatmak isterim ki Türkmenistan'da Türklerin yaptığı projeler 50 milyar dolara yaklaşmıştır ve neredeyse Türkiye'nin en çok iş aldığı ülke Türkmenistan olmuştur. Nüfusu ve hacmi düşünüldüğünde Türkmenistan'ın ve Türkmen Devlet Başkanı Berdimuhamedov'ın, Türklere ve Türk iş adamlarına duyduğu güvenin neticesidir. Özellikle son birkaç yıl içerisinde her yıl 10 milyar doların üzerinde Türk iş adamları, Türkmenistan'dan iş almaktadır ve orada çok büyük projeler gerçekleştirmektedir."

Gül, Türkmenlerin Türklere gösterdikleri bu durum karşısında kendilerinin de kadirşinaslık olarak onların daima yanına olacaklarını vurguladı.

Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ile de ayrıca bir görüşme yapacaklarını bildiren Gül, ziyaretinin halkların arasındaki kardeşlik bağlarının daha da güçlendirilmesine ve ikili ilişkilere hakim olan işbirliği, diyalog ve dayanışmanın geliştirilmesine vesile olacağına inandığını sözlerine ekledi.

Gül'e ziyareti sırasında basın ve iş dünyasından oluşan heyet de eşlik ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya