Tunus'ta olağanüstü hal ilan edildi

Tunus’ta diplomalı işsizler tarafından başlatılan ve kısa sürede isyana dönüşen protestolar bugün de devam etti. Polis, İçişleri Bakanlığı binasını saran binlerce eylemciyi dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullanırken, bakanlık yakınlarında silah sesleri

Tunus'ta olağanüstü hal ilan edildi

Tunus’ta diplomalı işsizler tarafından başlatılan ve kısa sürede isyana dönüşen protestolar bugün de devam etti. Polis, İçişleri Bakanlığı binasını saran binlerce eylemciyi dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullanırken, bakanlık yakınlarında silah sesleri duyuldu. Ülkede dün gece çıkan çatışmalarda 13 kişi daha öldü. Protestolara daha fazla dayanamayan Devlet Başkanı, hükümeti dağıtarak, 6 ay içinde erken seçime gidileceğini açıkladı. Öte yandan ülkede olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirildi.

Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'yi istifaya çağıran yaklaşık 8 bin protestocu, bakanlık binası dışında "Defol Bin Ali!" ve "Suikastçı Bin Ali" diye slogan attı. 

Yüksek gıda fiyatlarını ve büyüyerek devam eden işsizlik sorununu protesto eden eylemciler, polise taş atarken, güvenlik güçleri de göz yaşartıcı bombayla karşılık verdi.

23 yıldır görevde olan 74 yaşındaki Bin Ali, artan protestolar üzerine dün yaptığı açıklamada, 2014 yılında tekrar aday olmayacağını söyledi. Bin Ali ayrıca, medya ve siyasette özgürlük, temel gıdalarda ise ucuzluk vaat etti.

Sağlık çalışanları, güvenlik güçleriyle protestocular arasındaki çatışmalarda dün gece yarısı 13 kişinin daha öldüğünü belirtti. Resmi verilere göre, ülkede şu ana kadar 23 kişi öldü. Muhalefet liderleri ise gerçek sayının, bu rakamın 3 misli olduğunu ifade etti.

Protestolara daha fazla dayanamayan Devlet Başkanı Bin Ali, bugün hükümeti feshederek erken seçime gidilmesi kararı aldı.

Resmi TAP ajansı, Bin Ali'nin 6 ay içinde erken seçime gidilmesi yönünde çağrı yaptığını bildirdi.

"TUNUS'A GİTMEYİN" ÇAĞRISI

İngiltere ve ABD'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke vatandaşlarına Tunus'a gitmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

İngiliz seyahat şirketi Thomas Cook'un Almanya şubesi, Tunus'da bulunan yaklaşık 2 bine yakın Almanın bugün ülkesine geri götürüleceğini ve Tunus'a seyahatlerin 17 Ocak'a kadar iptal edildiğini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, Tunus'taki olaylar ve Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın yolculara uyarısının ciddileşmesi nedeniyle, müşterilerinin Almanya’ya geri götürülmesine karar verildiği belirtildi.

Tunus'ta 26 yaşındaki seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin 17 Aralık'ta sebze tezgahının elinden alınmasını protesto için kendisi yakarak, hayatını kaybetmesinden bu yana aralarında diplomalı işsizlerin ve sendika üyelerinin de bulunduğu birçok kesim tarafından işsizlik ve sosyal adaletsizliği protesto gösterileri düzenlendi. Bu gösteriler kısa sürede polisle çatışmaya dönüştü.

İSYAN NİYE ŞİMDİ PATLADI

- Üniversite mezunlarının yüzde 55’inden fazlasının işsiz olduğu Tunus’ta, insanlar sosyal adaletsizliğe, rüşvet skandallarına ve genç nüfus içindeki işsizliğin yaygınlığına karşı tepkili.

- Askeri darbeyle iktidara gelen Zeynel Abidin Bin Ali 23 yıldan beri ülkeyi demir yumrukla yönetiyor. Çok sayıda muhalifi hapseden ve medya üzerinde sıkı kontrol uygulayan ve yolsuzluklara karışan Bin Ali’nin 2014’te yeniden aday olmayı düşünmesi halkı çileden çıkardı.

- Bin Ali rejiminde sivil polis sokaklarda herkesi dinliyor. Fransız gazeteleri bile “sakıncalı” sayfaları koparıldıktan sonra dağıtılıyor. Medya sürekli Cumhurbaşkanı Bin Ali ve ailesini övüyor.

- Tunus’taki karışıklığın gözden kaçan bir etkeni de Wikileaks belgeleri. 2008’de ABD’nin Tunus elçiliğinden çekilen mesajda Devlet Başkanı Bin Ali ve ailesinin “mafya tarzı” bir yolsuzluk ağı kurduğundan bahsediliyordu. Belgelerde Devlet Başkanı Bin Ali’nin eşi Leyla’ya devlet arazisi bahşettiği, damadına banka verdiği, bir başka damadına konak verdiği gibi iddialar yer alıyordu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya