Suriye'den Türkiye'ye operasyon tepkisi

Dün gece Suriye topraklarına girip Süleyman Şah Türbesi'ndeki emanetleri alan ve türbeyi yerle bir eden Türk ordusunun harekatının ardından Suriye'den beklenen açıklama geldi. Suriye, "Türkiye'nin Şah Fırat operasyonu açık bir saldırganlıktır." dedi. Yapı

Suriye'den Türkiye'ye operasyon tepkisi
Dün gece Suriye topraklarına girip Süleyman Şah Türbesi'ndeki emanetleri alan ve türbeyi yerle bir eden Türk ordusunun harekatının ardından Suriye'den beklenen açıklama geldi. Suriye, "Türkiye'nin Şah Fırat operasyonu açık bir saldırganlıktır." dedi.
 
Yapılan açıklamada ayrıca "Şah Fırat operasyonundaki saldırgan tavrın sonuçlarından Türkiye sorumludur." denildi
 
SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: BİZE BİLDİRİLDİ AMA...
 
Konuyla iligili resmi açıklama Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın Süleyman Şah türbesini başka bir mekana taşıma operasyonundan bir gün önce Suriye'nin İstanbul'daki Konsolosluğuna resmi bir şekilde bildirdiğini duyurdu.
 
Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, "Türk Dışişleri Bakanlığı, Süleyman Şah mezarını başka bir mekana taşıma operasyonundan bir gün önce Suriye'nin İstanbul'daki Konsolosluğuna resmi bir şekilde bildirdi. Fakat Türk otoriteleri 1921 yılında Türkiye ile o dönemin işgalci Fransız otoriteleri arasında imzalanan anlaşmanın öngördüğü gibi bu konuda Suriye'nin onayı beklenmedi." denildi.
 
"IŞİD HER YERİ YIKTI AMA ORAYA DOKUNMADI"
 
"Süleyman Şah Türbesinin Rakka kırsalında terör örgütü IŞİD'in yoğun olarak bulundukları bir bölgede olduğu" ifade edilen açıklamada, "IŞİD'in bölgede bulunan tüm mezarlar, türbeler ve kiliselerin yanı sıra çok sayıda mescit ve camiyi de yıkmalarına rağmen Süleyman Şah türbesine hiçbir şekilde saldırmadığı" belirtildi.
 
"BU İŞİN SORUMLUSU TÜRK HÜKÜMETİ"
 
Açıklamada ayrıca, "Türkiye'nin Süleyman Şah türbesine ilişkin anlaşmanın hükümlerini ihlal ettiği ve bu ihlalin yol açacağı sonuçlardan Türk otoritelerinin sorumlu olacağının" altı çizildi.
 
SURİYE ULUSAL KONSEYİ BAŞKANI'NDAN OPERASYON AÇIKLAMASI
 
Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Dr. Halit Hoca, İstanbul'dan Suudi Arabistan'a gidişinde Atatürk Havalimanı VİP Salonu'nda yaptığı açıklamada "Dün saat 21.00 itibariyle gerçekleştirilen Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun geçici nakli hakkında Türk Hükümeti tarafından bilgilendirilmiştik" dedi. Halit Hoca Türkçe ve Arapça yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Dün saat 21.00 itibariyle gerçekleştirilen Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun geçici nakli hakkında Türk Hükümeti tarafından bilgilendirilmiştik. Süleyman Şah ve Saygı Karakolu'nun bir Türk toprağı olduğuna kuşku yoktur" diye konuştu.
 
"TÜRKİYE BURADA ULUSLARARASI HUKUKA DAYALI BİR TASARRUFUNU KULLANMIŞTIR"
 
Hoca, "Türkiye burada uluslararası hukuka dayalı bir tasarrufunu kullanmıştır. Bu harekatın herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlanmış olması memnuniyet vericidir. Türkiye Suriyeli kardeşlerini yalnız bırakmadığı gibi, gerek Türkiye gerek Suriye tarihinin parçası olan hatıratın selametini düşünerek adım attı. Harekat sırasında kaza geçirerek yaşamını yitiren Türk personele Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz. Suriye Ulusal Koalisyonu, Suriye'deki çatışma ve istikrarsızlık ortamının bir an önce sona erdirilmesi yolunda çaba sarfeden ve başından beri Suriyelilere insani ve her tür yardımı yapan Türkiye'ye minnettardır ve SUK bu konuda Türkiye ile dayanışma içindedir. Biz aynı şekilde geleceğin hür Suriye'sinde Süleyman Şah Türbesi'ne ve Saygı Karakolu'na tarihi önemi, ülkelerimiz arasındaki derin dostluk va kardeşlik bağlarımızın bir sembolü ve ortak geçmişimizden bir miras olarak gerekli ihtimamı göstereceğiz" ifadelerini kullandı. Gazetecilerin soruları üzerine Hoca, daha önce türbenin yıkılmasında IŞİD tehdidinin söz konusu olduğunu belirterek, Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu, Suriye Muhalefeti arasında sürekli bir koordinasyonun mevcut olduğunu da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya