Suriye'de en kanlı gün!

Suriye'nin başkenti Şam'da bugün düzenlenen iki saldırı sonucunda 55 kişi hayatını kaybederken, 372 kişi de yaralandı.Bu, Suriye'de hükümet karşıtı gösterilerin başlamasından bu yana Şam'da düzenlenen en büyük saldırı olarak gösteriliyor.Suriye İçişleri B

Suriye'de en kanlı gün!

Suriye'nin başkenti Şam'da bugün düzenlenen iki saldırı sonucunda 55 kişi hayatını kaybederken, 372 kişi de yaralandı.

Bu, Suriye'de hükümet karşıtı gösterilerin başlamasından bu yana Şam'da düzenlenen en büyük saldırı olarak gösteriliyor.

Suriye İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde bomba yüklü iki araçla düzenlenen intihar saldırılarında 1,000 kilogramdan fazla patlayıcı kullanıldığını söyledi. Suriye devlet televizyonu, saldırıların "terörist gruplar" tarafından düzenlendiğini söylerken, Suriye Ulusal Konseyi ise Şam rejimini suçladı.

Rejimin en önemli askeri istihbarat servislerinden birine ev sahipliği de yapan Kazaz semtinde düzenlenen saldırıları şu ana kadar üstlenen olmadı. Ancak daha önce yine Şam'da düzenlenen benzer saldırıları, el Kaide destekli gruplar üstlenmişti.

 

CAN KAYIPLARININ ÇOĞU SİVİL

Saldırının sabah saatlerinde düzenlenmesi en çok işe ve okula gitmekte olan sivillerin etkilenmesine neden oldu.

Televizyon görüntülerinde ve ajansların geçtiği fotoğraflarda onlarca harap olmuş otomobil ve yanmış ceset görüldü.

Yolda büyük kraterler oluşması ve kamyonların ters dönmesi dikkat çekti. Açılan kraterlerden birinin üç metre derinliğinde ve altı metre genişliğinde olduğu ifade edildi.

Patlamanın meydana geldiği caddenin her iki tarafındaki binaların duvarları yıkıldı.

GÖZLEMCİLER OLAY YERİNDE

Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcileri de patlamaların gerçekleştiği yerde incelemeler yaptı.

Heyetin Norveçli lideri Tümgeneral Robert Mood, Suriye halkının "bu korkunç şiddeti" hak etmediğini söyledi.

Bu saldırının mesajının ne olduğuna ilişkin bir soruya ise Mood, "Bu tarz hareketler hiçbir sorunu çözmeyecektir. Yalnızca daha fazla kadın ve çocuğun acı çekmesine neden olacaktır" dedi.

BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan da saldırılarla ilgili bir kınama mesajı yayımlayarak, bütün taraflara şiddeti durdurma ve sivilleri koruma çağrısı yaptı.

SURİYE'DE ŞİDDET DURMUYOR

Başkent Şam'da bugünden önce düzenlenen en son saldırı 27 Nisan'da olmuştu. İntihar saldırısında çoğu güvenlik görevlisi dokuz kişi hayatını kaybederken, 26 kişi de yaralanmıştı.

Dün de güneydeki Dera kentinde, BM gözlemci heyetinin konvoyuna ve ona eşlik eden askeri araçlara yönelik bir saldırı düzenlenmiş, olayda sekiz Suriyeli asker yaralanmıştı.

Suriye'de 14 aydır devam eden çatışmalara son vermek için 12 Nisan'da BM desteğiyle ateşkes ilan edildi. Ancak ateşkesin ilk günlerinden bu yana çatışma ve patlamalar yaşanmaya devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya