Rusya'dan ABD'ye tehdit!

ABD öncülüğünde oluşturulan füze kalkanında Rusya’nın endişelerinin dikkate alınmaması durumunda kendilerinin de Avrupa’nın merkezinde yer alan Kaliningrad kenti ve Rusya’nın diğer bölgelerine füze sistemleri yerleştireceklerini kaydetti. Rusya’nın strate

Rusya'dan ABD'ye tehdit!

ABD öncülüğünde oluşturulan füze kalkanında Rusya’nın endişelerinin dikkate alınmaması durumunda kendilerinin de Avrupa’nın merkezinde yer alan Kaliningrad kenti ve Rusya’nın diğer bölgelerine füze sistemleri yerleştireceklerini kaydetti. Rusya’nın stratejik komşusu Belarus’la da yeni füze savunma sistemleri kurulması ile ilgili müzakerelere başladığı belirtiliyor.

Medvedev, Rusya’nın güney ve batı bölgelerine ABD desteğindeki füze kalkanı ve radar sistemlerini hedef alacak şekilde saldırı silahlarının yerleştirilmesi ile ilgili talimatı verdiğini söyledi.

OBAMA'YA AKILLI OL UYARISI!

ABD ve NATO ile füze kalkanı konusunda kompleks bir durumla karşı karşıya olduklarını hatırlatan Medvedev, “Eylül 2009’da ABD Başkanı Barack Obama’nın füze kalkanı ile ilgili projeyi özden geçireceğini açıklaması memnuniyet karşılanmıştı. Bu akıllı bir karardı. Bu karar stratejik silahlarda indirim anlaşmasının imzalanmasına katkı sağladı. Stratejik silahlar ve füze savunma sistemleri birbirileri ile ilişkili. Bu ileri doğru önemli bir adımdı. Ancak ABD yeni füze savunma sistemini uygulamaya başladı” eleştirisi getirdi.

Bir yıl önce Lizbon’da Rusya ve NATO’nun ortak füze savunma sistemi kurmalarını önerdiklerini kaydeden Medvedev, “Malesef ABD ve NATO ülkeleri buna hazır olmadıklarını gösterdi… En azından bugün bunu istemiyorlar. Onlar sadece planlarının Rusya’ya karşı olmadığını açıklamakla yetiniyor. Onlar, ‘Endişelenmenize gerek yok. Bunun hedefi siz değilsiniz” diyor. Kendilerinden yazılı bir garanti istediğimizde ise olumsuz cevap alıyoruz… Avrupa füze savunma sistemi şimdi hızlı adımlarla uygulamaya geçti. Polonya, Türkiye, Romanya ve İspanya’da kuruluyor.” ifadelerini kullandı.

RUSYA YENİDEN SİLAHLANIYOR!

“Eğer onlar bizimle işbirliğini bizim çıkarlarımızı dikkate almadan yapmak istiyorlarsa, biz kendileri ile ortak bir zemin bulamayız” eleştirisi getiren Rusya lideri, kendilerinin aldığı kararları açıkladı:

“İlk olarak, Savunma Bakanlığı’na Kaliningrad’da bulunan erken uyarı radar sistemlerini aktif hale getirilmesi talimatını verdim.

İkinci olarak, stratejik nükleer kapasite çerçevesinde Rusya savunma gücünü acilen güçlendirecek.

Üçüncü olarak, Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri gelişmiş füze başlıkları ile donatılacak 

Dördüncü olarak, Füze savunma sistemleri kontrol merkezleri ve very alış veriş merkezlerini gerektiğinde yok edebilmek için silahları kuvvetlere emir verdim. Bunların yeterli, etkili ve maliyetin minimum olması gerekiyor.

Beşinci olarak, Eğer bu önlemler de yeterli olmazsa, Rusya Federasyonu batı ve güney sınırlarında Avrupa’nın füze savunma sistemlerini hedef alacak şekilde saldırı füzelerini yerleştirecek. Buna Kaliningrad bölgesine İskender füzelerinin de yerleştirilmesi dahil. Gerekirse füze savunma sisteminin etkisini kırmak için başka önlemler de alınır.

Hala problem devam ederse, Rusya yeni imzalanan nükleer silahsızlanma anlaşmaları (START) ve diğer silahsızlanmalanlaşmalarından çekilme hakkını saklı tutmaktadır.”

TÜRKİYE RUSYA'NIN HEDEFİ HALİNE GELEBİLİR!

Füze savunma sisteminin bir parçası olan radar sistemlerini yerleştirecek Türkiye’nin de, Moskova’nın hedefleri arasına girebileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev son olarak 13 Kasım’da Honolulu’da gerçekleşen APEC zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama ile konuyu müzakere etmişti. Medvedev görüşme sonrası yaptığı değerlendirmede ABD ile füze kalkanı konusunda ilerleme sağlayamadıklarını söylemişti.

Medvedev daha önce yaptığı uyarılarda da füze kalkanı konusunda Rusya ve ABD’nin anlaşamaması durumunda yeni bir silahlanma yarışının başlamasının kaçınılmaz olduğunu ifade etmişti.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler