Rusya, Ukrayna'ya müdahaleye hazırlanıyor!

Kırım'ın Rusya Federasyonu'na bağlanmasının ardından yükselen tansiyon artarak devam ediyor. Ukrayna'nın Doğu ve Güney kentlerinde ayaklanan Rusya yanlısı gruplar devlet binalarına girerken, Kiev yönetimi Rusya'nın bölgeye askeri müdahale için hazırlık ya

Rusya, Ukrayna'ya müdahaleye hazırlanıyor!

Kırım'ın Rusya Federasyonu'na bağlanmasının ardından yükselen tansiyon artarak devam ediyor. Ukrayna'nın Doğu ve Güney kentlerinde ayaklanan Rusya yanlısı gruplar devlet binalarına girerken, Kiev yönetimi Rusya'nın bölgeye askeri müdahale için hazırlık yaptığını iddia etti.

Donetsk'te binaları işgal eden Rus yanlıları bağımsızlık ilan etti.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ülkenin doğu bölgesinin istikrarsız hale getirilmesi için bir planın uygulamaya konulduğunu iddia etti. Yatsenyuk, "Ukrayna'nın doğu ve güney bölgesinde yaşayanlara seslenmek istiyorum. Ukrayna karşıtı, Donetsk karşıtı ve Harkov karşıtı bir planın uygulamaya konduğu açık. Bu bölgenin istikrarsızlaştırılması ve orduların sınırı geçerek ülkeye girmeleri. Biz buna izin vermeyeceğiz…" dedi.

Bölgede yaşayan halkın bir tek ülkede yaşamak istediğinden emin olduğunu ifade eden Yatsenyuk, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vitali Yarema'nın Donetsk kentine ve İçişleri Bakanı Arseniy Avakov'un da Harkov kentine gittiğini söyledi.

Rus etnik toplulukların yoğun yaşadığı kentlerde dün gösteriler başlamıştı. Gözlemciler halen eylemcilerin kamu binalarında bulunduğunu ifade ediyor. Metal alet ve maskelerle binalara giren eylemciler Ukrayna bayraklarını indirerek Rusya bayrağı dikmişti.

Harkov kent yönetimi eylemcilerin gönüllü olarak binalardan ayrılmayı taahhüt ettiklerini ve şehirde işleyişin normale döndüğü belirtti.

FEDERAL YAPI ZORUNLU

Batılı ülkeler Rusya'ya yönelik yaptırımlarını artırırken, Moskova ise Ukrayna'da federal yapının kurulması konusunda talebini yineledi. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov yaptığı değerlendirmede, "Dnetsk ve Ukrayna'nın diğer kentlerinde yaşanan olaylar gösteriyor ki, federal yapı olmadan ülkenin istikrara kavuşması mümkün değil…" ifadelerini kullandı.

Doğu ve Güney Ukrayna'da yaşayan halkların talepleri dikkate alınmadan Ukrayna'da istikrarın sağlanmasının imkansız olduğuna değinen Puşkov, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi heyetinin bölgede yaptığı inceleme sonrasında bazı vekillerin Ukrayna sorununun komplike hale geldiğini, Kırım krizinin neden değil Kiev'de yönetimin anayasal olmayan yollarla devrilmesinin sonucu olduğunu belirttiğine dikkat çekti.

DONETSK'TE BAĞIMSIZLIK İLAN ETTİLER

Ukrayna'nın güney doğu bölgesinde yer alan Donetsk kentinde kamu binalarını işgal eden Rusya yanlısı gruplar bağımsızlık ilan etti.

Interfax'ın bölgeden edindiği bilgiye göre, merkez yönetim binasında toplantı yapan grup "Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin" kurulduğunu ilan etti.

Toplantıda alınan kararda, "Donetsk Halk Cumhuriyeti adına sadece Yüksek Konsey konuşma hakkına sahip. Diğer ülkelerle olan ilişkilerimiz ve sonrasındaki gelişmeler kamuoyu ile tartışılarak ve referandumla karar verilecek…." denildi.

Ukrayna'da 25 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Donetsk kentinin Rusya'ya katılmak için referanduma gideceği kaydedildi. Tarih olarak 11 Mayıs öncesi belirlendi.Donetsk bölgesinin toplam 4,3 milyon nüfusu bulunuyor. Rus nüfus ise yüzde 38 civarında.

Donetsk'in bağımsızlık ve Rusya ile birleşme çalışmalarına Moskova'dan henüz bir açıklama gelmedi.

Kiev yönetimi Rusya'nın doğu ve güney Ukrayna'da istikrarsızlık oluşturduğunu ve bölgeye askeri müdahalede bulunacağını iddia ediyor.Gösterilerin başladığı Harkov ve diğer kentlerde ise durumun kontrol altında olduğu belirtiliyor.

RUS ÇAVUŞ, UKRAYNALI BİNBAŞIYI ÖLDÜRDÜ

Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılarak, Rusya'ya bağlanması akabinde kışlalarda gerginlik devam ediyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kırım'da denizci Çavuş E. Zaytsev'in Kalaşnikof (AK-74) silah ile Ukraynalı Binbaşı Stanislav Karaçevskiy'i (33) vurduğu bildirildi.

Rusya Federasyonu'nun Karadeniz Üssü'nde görevli Rus asıllı çavuş Kalaşnikof'la komutanı taradı. Kurşunlardan birisinin Binbaşı Karaçevskiy'nin gözüne diğerinin ise gövdesine isabet ettiği bildirildi.

Öte yandan, Kırım'da kalan Ukraynalı komutanların, Rusya Federasyonu askerleri tarafından, taciz edildiği dövüldüğü ve tutuklandığı bilgileri geliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler