Rusya: Krizle mücadele edecek paramız var

Batılı ülkelerin Ukrayna krizi sebebi ile uyguladığı yaptırımları 6 ay süre uzatması, Rusya’nın tepkisine neden oldu. Petrol fiyatlarının düşmesi ve rublede yaşanan devalüasyon, mali piyasalarda dalgalanmalara neden oluyor.  Petrol fiyatlarında kısa vaded

Rusya: Krizle mücadele edecek paramız var
Batılı ülkelerin Ukrayna krizi sebebi ile uyguladığı yaptırımları 6 ay süre uzatması, Rusya’nın tepkisine neden oldu. Petrol fiyatlarının düşmesi ve rublede yaşanan devalüasyon, mali piyasalarda dalgalanmalara neden oluyor. 
 
Petrol fiyatlarında kısa vadede artış beklenmemesi ve Ukrayna krizinde tansiyonun yeniden yükselmesi Rusya’da reel ekonomiyi de etkilemeye başladı. Rusya, orta ve küçük ölçekli işletmeler, bankalar ve tarım sektörünün destekleneceği krizle mücadele paketi üzerinde çalışıyor. 
 
Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin, krizle mücadele kapsamında devletin yeterli rezervi olduğunu söyledi. Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov’un krizle mücadele paketini sunumunda konuşan Narışkin, "Hükümetin krizle mücadele planını tam olarak uygulayacak kaynaklarımız var." dedi.
 
Parlamento ve hükümetin 2008 krizinin aşılmasından başarılı bir işbirliği ortaya koyduğunu ifade eden Narışkin, "Hükümet, benzer kriz paketleri hazırlamış ve birlikte uygulamıştık." hatırlatmasında bulundu.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dün yaptığı değerlendirmede, Rusya’nın egemenliği üzerindeki dış kaynaklı ekonomik ve mali baskıların üstesinden gelmek zorunda olduğunu söyledi. 
 
Rusya ekonomisinin dünyadan izole edilmesinin imkansızlığına değinen Putin, "Bununla birlikte Rusya ekonomisi bazı tedbirler alarak dış şoklara karşı daha güçlü hale gelmeli. Enerji dışı sektörler geliştirilmeli. Ekonomi çeşitlendirilmeli. İleri teknoloji sektörü, tarım ve bankacılık sektörleri güçlendirilmeli…" önerisinde bulundu.
 
Rusya’nın mevcut krizi öngördüğünü ifade eden Putin, "Yaşanan süreç kolay olmayacak. Burada beklenmeyen bir durum yaşamıyoruz. Krizle ilgili gelişmeler bekleniyordu." ifadesini kullandı.
 
Rusya’nın krizle mücadele çerçevesinde bütçede yüzde 10 kesintiye gitmesi ve sektörlerin desteklenmesi için de 30 milyar doların üzerinde bir paket oluşturulması planlanıyor. Rusya krizle mücadele paketini önümüzdeki hafta içinde yasalaştırmayı planlıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler