Roma'yı asırlar sonra yine yaktılar

82 ülkedeki 951 şehirde, "Öfkeliler" (Indignados) adlı hareket tarafından düzenlenen, global ekonomik kriz ve hükümet politikalarının protesto edildiği gösteri, İtalya'da çizmeyi aştı.Dış borç oranı, tasarruf paketleriyle gelen kesintiler ve Berlusconi hü

Roma'yı asırlar sonra yine yaktılar

82 ülkedeki 951 şehirde, "Öfkeliler" (Indignados) adlı hareket tarafından düzenlenen, global ekonomik kriz ve hükümet politikalarının protesto edildiği gösteri, İtalya'da çizmeyi aştı.

Dış borç oranı, tasarruf paketleriyle gelen kesintiler ve Berlusconi hükümetinin tekrar güvenoyu almasına katlanamayan İtalyanlar, Roma sokaklarında önlerine gelen her şeyi ateşe verdi.

Roma'daki Cavour Caddesi'nden başlayan yürüyüşe, 150 bine yakın “öfkeli" katıldı. Sakin başlayan ve şarkılar eşliğinde yürüyen kortejdeki 500'e yakın kişi, herkesten daha öfkeliydi. Kendilerini, “halkın şiddeti" olarak tanımlayan, tamamen siyah giyimli, yüzleri maskeli, güneş gözlüklü grup, vitrinlerin camlarını kırmakla başladı. Kendilerini görüntüleyen basın mensuplarına saldıran, fotoğraf makineleri ve kameralarına el koymak isteyen göstericiler, daha sonra yolda park halinde bulunan araçları yakmaya başladı. Yaklaşık 2 saat kadar hiçbir polis müdahalesiyle karşılaşmayan grup, bundan cesaret alarak, bazı bankalara ve dükkanlara molotof kokteylleri attı. Grup, kortejin ulaşması gereken San Giovanni Meydanı'na kadar olan zamanda, 2 saat içinde bir polis aracını, 10'a yakın sivil aracı, Savunma Bakanlığı'na ait ofislerden biri olan bir binayı ve çöp konteynırlarını ateşe verdi. Bu sırada İtalya ve AB bayrakları da ateşe verildi.

ŞEHİR DUMAN ALTI OLDU, 100'E YAKIN YARALI VAR
Polisin göz yaşartıcı bomba müdahalesiyle dağılan göstericiler, bir süre sonra San Giovanni Meydanı'nda tekrar toplandı buldukları her şeyden kendilerine barikat hazırladı. Bazı göstericilerle, yürüyüşün amacını aşan şiddet yanlıları arasında zaman zaman kavgalar yaşandı. Yetkililerden gelen açıklamalara göre akşam saatlerine kadar süren olaylar sırasında 100'e yakın yaralı olduğu yönünde. İtfaiye çıkan yangınları söndürene Roma'nın tarihi alanları bir süre dumanlar altında kaldı.

SOSYAL PATLAMA OLABİLİR DEMİŞTİ
İtalya'daki Öfkeliler, hafta başından bu yana Milano başta olmak üzere bazı şehirlerde gösteriler yapıyordu. Öte yandan, önceki gün basına bir açıklama yapan muhalefetteki İtalya Değerler Partisi lideri Antonio Di Pietro, Berlusconi yanlısı milletvekillerini, “Hükümete güvenoyu vermeyin. Yoksa sosyal bir patlama olabilir" diye uyarmıştı.

ASIL BİZ ÖFKELİYİZ
Çıkan olaylarla ilgili yazılı bir açıklama yapan İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, yaşananları kınarken, "Böyle bir öfkenin hiçbir mantıklı açıklaması olamaz. Asıl öfkeli olan biziz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler