Radyasyon korkusu sardı!

Japonya Baş Kabine Bakanı Yukio Edano, dün Fukuşima Daiichi nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamadan saatler sonra bugün enerji santralindeki başka bir reaktörde daha soğutma problemi yaşandığını belirtti. "Fukujima Daichi nükleer elektrik sa

Radyasyon korkusu sardı!

Japonya Baş Kabine Bakanı Yukio Edano, dün Fukuşima Daiichi nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamadan saatler sonra bugün enerji santralindeki başka bir reaktörde daha soğutma problemi yaşandığını belirtti.

"Fukujima Daichi nükleer elektrik santralinin 3 reaktöründen biri olan Birim 3'teki reaktör çekirdeğinde kısmi erime ve buna bağlı olarak radyasyon kaçağı oluşma sürecinin başlamış olması kuvvetle muhtemel" diye konuşan Edano, reaktördeki radyasyon seviyesinin kısa bir süre için kabul edilen sınırların üstüne çıktığını kaydetti. Edano, daha sonra radyasyon seviyesinin büyük oranda düştüğünü sözlerine ekledi.

Uzmanlar, nükleer enerji santralinin çekirdeğinde ortaya çıkacak tam bir erimenin uranyum ve tehlikeli yan ürünlerin, ciddi sağlık riskleri oluşturabilecek ölçüde çevreye yayılacağına dikkati çekiyor.

Fukujima Daichi'deki 3 reaktörden, Birim 1 ile Birim 3'te bulunan reaktörlerinde soğutma sistemlerinde, elektrik sağlanamamasına bağlı olarak sorunlar yaşanıyor, Birim 2'deki reaktör ise normal çalışıyor.

Fukujima santralinin 30 kilometre yarıçapını kapsayan alandaki yaklaşık 170 bin kişi bölgeden tahliye edildi.

Kyodo Haber Ajansı, Fukushima bölgesindeki nükleer santral çevresinden tahliye edilen 3 kişinin radyasyona maruz kaldığını duyurdu.

Japonya, 8.9 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin ardından bu kez de nükleer tehlikeyle karşı karşıya. Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen patlama sonrası, radyoaktif sızıntı endişe verici boyutlara ulaştı.Japonya'nın kuzeydoğu kıyılarını vuran deprem ve tsunaminin etkileri büyüyor.

Ülkedeki Fukuşima Dayiçi nükleer santralinde sabah saatlerinde, gelen patlama sesinin ardından dumanların yükseldiği bildirildi. Reaktörde, radyoaktif sızıntı, endişe verici boyutlara ulaştı.

Japon Devlet televizyonu NHK, nükleer santralde meydana gelen patlamanın ardından, reaktörün duvarlarının ve çatısının yıkıldığını duyurdu. Patlama nedeniyle reaktörde çalışan çok sayıda kişi yaralanırken, hastaneye kaldırılan 4 çalışanın sağlık durumuyla ilgili açıklama yapılmadı. İki reaktör zarar gördü

Japon haber ajansı Jiji, daha önceki saatlerde nükleer reaktörde erime olduğu uyarısında bulunmuştu. Fukuşima Dayiçi nükleer santralinin soğutma sistemi dünkü çok şiddetli depremden sonra bozulmuştu. Bugün meydana gelen patlamanın ardından Fukuşima 1 ve Fukuşima 2 reaktörlerinin zarar gördüğü açıklandı. Olası bir patlama riski nedeniyle civarda yaşayan yaklaşık 50 bin kişi bölgeden tahliye edilmişti. Japonya, enerji ihtiyacının yüzde 30'unu nükleer reaktörlerden karşılıyor.

Japonya kıyılarını vuran son 140 yılın en şiddetli depreminde can kayıplarıyla ilgili kesin verilere ulaşılamıyor. Polis yetkilileri, en az 1400 kişinin öldüğünü açıkladı. Can kaybının artmasından endişe ediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler