Papazlar men edildi! Nedeni ise çocuk istismarı

Vatikan, son 10 yılda çocuk istismarı vakalarından dolayı yüzlerce papazı meslekten men ettiğini ve binlercesini cezalandırdığını açıkladı. Vatikan Birleşmiş Milletler panelinde kiliseyi sarsan skandalın peşinden gitme sözü verdi.Birleşmiş Milletler'in İş

Papazlar men edildi! Nedeni ise çocuk istismarı

Vatikan, son 10 yılda çocuk istismarı vakalarından dolayı yüzlerce papazı meslekten men ettiğini ve binlercesini cezalandırdığını açıkladı. Vatikan Birleşmiş Milletler panelinde kiliseyi sarsan skandalın peşinden gitme sözü verdi.

Birleşmiş Milletler'in İşkence Karşıtı Komitesi'ne yapılan açıklamalarda bir Vatikan delegesi, çocuk istismarı yaptığı tespit edilen din adamlarını koruma uygulamasını durdurduklarını ve kurbanlara maddi tazminat verdiklerini açıkladı. Vatikan, geçmişte suçlu din adamlarını farklı kiliselere tayin ediyordu ve bu uygulama yoğun bir şekilde eleştiriliyordu.

Vatikan'ın Cenevre Büyükelçisi Başpiskopos Silvano Tomasi, işkenceyi önleme anlaşmasının Kilise tarafından nasıl uygulandığını izleme toplantısının ikinci günü sırasında Birleşmiş Milletler paneli üyelerine, "(Katolik Kilisesi'nde) cezadan muaf tutulma iklimi yok. Evi tamamen temizlemeye ve istismarların tekrarlanmamasına yönelik bir kararlılık var," ifadesinde bulundu.

Başpiskopos ilk kez çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar sonucu meslekten çıkarılan din adamlarının verilerini açıkladı. Başpiskopos Tomasi, Vatikan'ın 2004 ve 2013 yılları arasında 848 papazı meslekten atıldığını, 2,572'sinin ise ömür boyu pişmanlık ve dua gibi cezalara çarptırıldığını belirtti. Tomasi cinsel istismar suçlarının çoğunluğunun 1950 ile 1980'ler arasında işlendiğini ekledi.

Veriler 2012 yılında 70, geçen sene ise 43 papazın meslekten çıkarıldığını, 2012'de 348, geçen sene ise 358 din adamının farklı şekillerde cezalandırıldığını gösterdi.

Vatikan yetkilisi panel üyelerine, Kilise'nin cinsel istismar suçundan cezalandırılmış din adamlarını çocuklarla iletişimlerinin olmayacağı yerlere sürme kararını aldığını açıkladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya