Öyle bir vergi geliyor ki...

ABD Başkanı Barack Obama, ABD’li şirketlerin yurtdışı kazançlarını vergilendirmek için harekete geçti.

Öyle bir vergi geliyor ki...

ABD Başkanı Barack Obama, ABD’li şirketlerin yurtdışı kazançlarını vergilendirmek için harekete geçti. 4 trilyon dolarlık 2016 mali yılı bütçe tasarısı kapsamında ABD’li şirketlerin yurtdışı gelirlerinin yüzde 14’ü vergi olarak alınacak.

2 trilyon doları aşan yurtdışı gelirine sahip olan ABD’li şirketler, toplamda 285 milyar dolar civarında ek vergi vermek zorunda kalacak. ABD hükümetinin alacağı bu vergiler bir defaya mahsus alınacak. Elde edilecek gelir kongreden onay alınması halinde ABD yollarının yapılması ve yenilenmesi için harcanacak.

TEKNOLOJİ AĞIR BASTI

Alınacak söz konusu vergi en fazla teknoloji şirketlerini etkileyecek. Audit Analytics’in verilerine göre yurtdışı gelirleri en yüksek olan ilk 10 ABD’li şirketin 5’i teknoloji sektöründe yer alıyor. 2013 yılı verilerine göre yurtdışından gelir sağlayan en fazla satışı General Electric geliyor. 110 milyar dolar satış yapan şirketi Microsoft izliyor. Microsoft, 2013 yılında 76.4 milyar dolar satış yapmış durumda. Üçüncü sırada ise ilaç sektöründe olan Pfizer var. Şirketin yurtdışından sağladığı gelir ise 69 milyar dolar civarında bulunuyor. Apple ise yurtdışından elde ettiği 54.4 milyar dolar ile listenin beşinci sırasında. Diğer teknoloji şirketlerinden IBM 52.3 milyar, Cisco ise 48 milyar dolar gelir elde etmiş durumda.

GELİRLERİ ARTTI

Teknoloji devleri her geçen dönem yurtdışı gelirlerini arttırmayı başarıyor. Çin başta olmak üzere nüfusun yoğun olduğu yerlerde ürün satışlarına odaklanan ABD’li teknoloji devleri, yurtdışı gelirlerini hızla arttırıyor. Buna en iyi örneklerden biri Apple oldu. Geçtiğimiz hafta mali tablolarını açıklayan Apple, hem kârlılıkta hem gelirde rekor kırdı. Bu rekorun arkasındaki en büyük sebeplerden biri şirketin Çin’deki mağazasını arttırması olarak gösteriliyor. 2016 yılında teknoloji devlerinin yurtdışı satışlarını daha fazla arttırması bekleniyor. Bu da ABD hükümetinin planladı ek verginin büyük bir kısmını teknoloji devleri karşılayacağı anlamına geliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya