Ortadoğu'nun haritası yeniden çiziliyor

Irak ile Suriye arasında hali hazırda 4 sınır kapısı bulunuyor. Velid Kapısı Irak ordusu, Peşhabur ve Yağrubiye kapıları ise peşmergenin kontrolünde. Kaim Sınır Kapısı ise IŞİD'in elinde. Örgüt bu kapının Suriye tarafındaki Ebu Kemal Kapısı'nı da kontrolü

Ortadoğu'nun haritası yeniden çiziliyor
Irak ile Suriye arasında hali hazırda 4 sınır kapısı bulunuyor. Velid Kapısı Irak ordusu, Peşhabur ve Yağrubiye kapıları ise peşmergenin kontrolünde. Kaim Sınır Kapısı ise IŞİD'in elinde. Örgüt bu kapının Suriye tarafındaki Ebu Kemal Kapısı'nı da kontrolünde bulunduruyor. Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde etkinliğini artıran örgüt, Kaim Sınır Kapısı'yla Suriye ile Irak arasında direkt bağlantı yolu sağlamış oldu. Örgüt, Suriye'deki Rakka kentinden, Irak'ın Ramadi kentine kadar olan büyük alanı kontrolüne almış durumda.
 
Suriye'de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr ez-zor kentleri örgütün kontrolünde. Irak'ta ise Sünni Arap bölgesinin önemli bir kısmı IŞİD'in eline geçti. Anbar eyaletinin Felluce ve Ramadi kentleriyle ülkenin en büyük ikinci kenti Musul, Beyci Rafinerisi'nin bulunduğu Tikrit ve Telafer ile Selahaddin ve Diyala'nın bazı bölgeleri IŞİD'in hakimiyet alanına giriyor.
 
DİREKT GEÇİŞ KORİDORU
 
IŞİD örgütü, Irak ve Suriye'de ele geçirdiği bölgelerle iki ülke toprakları arasında direkt geçiş imkanına sahip oldu. Örgütün etkinlik alanını büyütmede bu koridoru açmasının önemli bir etkisi oldu. IŞİD, Musul'u alırken Suriye'den getirdiği silah ve mühimmattan faydalandı. Irak ordusunun çekilmesinden sonra ele geçirdiği ağır silah ve füzelerin bir kısmını ise Suriye'ye taşıyarak Türkiye sınırındaki Cerablus kasabasında YPG birliklerine karşı kullandı.
 
Selahaddin Üniversitesi siyaset Bilimi Bölümü'nden Prof. Dr. Kamuran Mentik yaptığı açıklamada, "Irak- Suriye sınırı pratik olarak ortadan kalkmış durumda. IŞİD'in büyük toprak parçalarını kontrolüne almasıyla Ortadoğu'daki sınırlar kalkıyor. Bu da bölgede daha büyük güçlerin savaşına neden olabilir. Umarım bu gerçekleşmez" dedi.
 
Türkiye ve İran'in bölgesel güçler, Rusya ve ABD'nin ise dünya güçleri olarak sorumlu bir pozisyon alması gerektiğini kaydeden Mentik, "Siyasi çözüm, değişen haritalara göre hareket edilmesidir. Tarihi olanın değil, mevcut haritalar göz önünde bulundurularak başlatılacak siyasi çözüm arayışları sonuç verecektir" diye konuştu.
 
IŞİD, PASAPORT BASTI
 
Öte yandan, hilafet ilan ederek "İslam Devleti" kurduğunu duyuran IŞİD'in pasaport bastığı bildirildi. Erbil merkezli Basnews ajansı, IŞİD'in bölgede devletleşmeye doğru bir adım daha atıp pasaport bastığını ileri sürdü.
 
Kontrol altına aldığı Irak'ın Musul kentinde basılan pasaportun üstünde IŞİD'in bayrağındaki sembollerin yanı sıra üst tarafında "Halife İslam Devleti" ibaresi bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler