Operasyonun gidişatı etkilenmeyecek

Yemen'e yönelik hava harekatını yürüten koalisyonun sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Asiri, Pakistan güçlerinin yokluğunun operasyonun gidişatını etkilemeyeceğini belirtti.Asiri, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki hava üssünde düzenlediği basın toplantısında,

Operasyonun gidişatı etkilenmeyecek

Yemen'e yönelik hava harekatını yürüten koalisyonun sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Asiri, Pakistan güçlerinin yokluğunun operasyonun gidişatını etkilemeyeceğini belirtti.

Asiri, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki hava üssünde düzenlediği basın toplantısında, Pakistan parlamentosunun, hükümete, Yemen'de Husilere yönelik harekata doğrudan katkıda bulunmaksızın tarafsız bir tutum izleme çağrısı yapmasına ilişkin, "Pakistan güçlerinin, koalisyonun operasyonlarına katılması, Yemen'in yararına olur. Ama yokluğu, operasyonun gidişatını etkilemeyecek" dedi.

Asiri, "Açıklanan tutum, Pakistan parlamentosunun tutumu. Hükümet henüz resmi tutumunu açıklamadı. Bunun yanında koalisyon güçlerinin operasyonları devam ediyor. Pakistanlı kardeşlerimizin katılımı takviye olmasına rağmen, kara, hava ya da denizde bulunmamaları, operasyonu sekteye uğratmayacak" diye konuştu.

Asiri, "Pakistan ordusu, gücü ve imkanlarıyla bilinen bir ordu. Ancak koalisyona katılan diğer ordular da yeterliliğe sahip. Katılan güçlerin, her türlü savaş alanında, her türlü tehdide karşı koyacak gücü ve imkanı var" ifadesini kullandı.
 

İLETİŞİM İSTASYONLARI BOMBALANIYOR

Hava operasyonları hakkında bilgi veren Asiri, saldırıların artırıldığını, Husi yanlısı hedeflere yoğunlaşıldığını ve örgüt militanlarının konuşlandığı yerlerin hedef alındığını kaydetti.

Aden, El-Beyda, Saide ve Sana'da karargahların hedef alındığını vurgulayan Asiri, "Operasyonlar, Husilere destek veren ve meşruiyete darbe vuran tugaylara yoğunlaşıyor. Karargahlarda ve mevzilerde iletişim istasyonları bombalanıyor" dedi.

Asiri, "Husiler, kendi operasyonlarında kullanmak için yakıt depolarını ele geçiriyor ve vatandaşın kullanmasına izin vermiyor. Bu nedenle birçok kentte yakıt sıkıntısı yaşanıyor" iddiasında bulundu.

Halka insani yardım desteği hakkında ise Asiri, şunları kaydetti:

"Bugün Sana Havaalanı'na insani yardım malzemesi, tıbbi malzeme ile sağlık ekipleri taşıyan Kızılhaç'a ait iki uçak ulaştı. Ama iş, Husiler ve yanlıları, havaalanını kontrol altında tutarken bunları halka ulaştırabilmeye kaldı. Yardım çalışmaları zor. Halka ulaşmakta zorluk çekiliyor ama Halk Komitelerinin kontrol altında tuttuğu bölgelerde vatandaşlara bu malzemeleri ulaştırmak için çalışmalar sürüyor. Güvenli koridorlar bulmak için başta Kızılhaç olmak üzere insani yardım kuruluşlarıyla iletişim halindeyiz."

Pakistan parlamentosunda, Kararlılık Fırtınası harekatına ülkenin katılımı konusunda birkaç gündür süren oturumların sonunda hazırlanan karar tasarısı oy birliğiyle kabul edilmiş, kararda hükümetten harekata doğrudan katkıda bulunmaksızın tarafsız bir tutum izlenmesi istenmişti. Parlamento, Yemen krizinin barışçıl yollarla çözülmesi çağrısında bulunmuştu.

SİVİLLERİ ÖLDÜRMEK SAVAŞ SUÇUDUR

Husilerin Sözcüsü Albay Şeref Lokman ise koalisyon güçlerinin, "hava üsleri, askeri kamplar, silah depoları, elektrik santralleri, benzin istasyonları, köprüler ve fabrikaları hedef alarak, masumları ve sivilleri öldürdüğü hava saldırılarının savaş suçu" olduğunu söyledi.

Yemen resmi haber ajansı SABA'da açıklamalarına yer verilen Lokman, "işlenen suçların, halklar ve kimseye saldırmamış olan Yemen halkı tarafından hesabının sorulacağını" ifade etti.

Albay Lokman ayrıca güvenlik ve emniyet kurumunun "halkın elinde vurucu bir güç" olarak kalacağını sözlerine ekledi.

Yemen'de, Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi üzerine Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i geçici merkez ilan etmiş ve bazı ülkeler, diplomatik temsilciliklerinin faaliyetlerini burada sürdüreceğini açıklamıştı.

Bu gelişmelerden sonra Husiler Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmiş, bunun üzerine Hadi yönetiminin Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısı yapmasıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adıyla hava harekatına başlamıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya