Öldürülmesi için fetva verildi

 Fas'ın El Ahdth El Maghribia Gazetesi'nin Editörü Moktar el-Ghzioui, yerel bir televizyon programında başlattığı evlilik öncesi seks tartışması yüzünden öldürülme korkusuyla yaşıyor. El-Ghzioui, "Tartışmanın hemen ardından Ouja'lı bir imam, öldürülmem ge

Öldürülmesi için fetva verildi

 

Fas'ın El Ahdth El Maghribia Gazetesi'nin Editörü Moktar el-Ghzioui, yerel bir televizyon programında başlattığı evlilik öncesi seks tartışması yüzünden öldürülme korkusuyla yaşıyor.

 

El-Ghzioui, "Tartışmanın hemen ardından Ouja'lı bir imam, öldürülmem gerektiğine dair bir fetva yayınladı. Kendim ve ailem için korkuyorum. Bu, Fas'ın ilerleme katettiğini düşünenlere büyük bir darbe oldu" diyor.

 

Afrika Ceza Kanunu'nun 409'uncu yasasına göre, evlilik dışı cinsel ilişkiye giren Fas vatandaşları hapis cezasına çarptırılabiliyor.

 

İslami hukuka dayanan bu yasa, evli olmayan kişilerin cinsel ilişki yaşamasını yasaklıyor.

 

Ghzioui'nin televizyon ekranlarında yaptığı yorumların, ağırlıklı olarak tutucu olan bu toplumda böylesine büyük bir sansasyon haline gelmesinin nedeni de bu.

 

Fas İnsan Hakları Derneği, kadınlara karşı cinsel taciz probleminin çözülmesi için Ceza Hukuku'nun revize edilmesi gerektiğini iddia ediyor.

 

OTEL ODASI PAYLAŞMAK

 

Ancak cinsel terapist Abu Bekir Harakat, yasa değiştirilse bile evlilik dışı seksle ilgili negatif düşüncelerin ve kadınların bekaretine verilen önemin bir gecede değişmeyeceği kanaatinde.

 

Harakat, "Toplum, insanları bireye değil, yasalara saygı duymaya zorluyor" yorumunu yaptı.

 

Örneğin geçtiğimiz sene bir yargıç, 16 yaşındaki Amina Filali'nin kendisine tecavüz eden kişiyle evlenmesi gerektiğine karar verdi. Kararın nedeni de, Filali'nin ailesinin onurunu korumaktı.

 

Filali, kocası tarafından ağır bir şekilde dövülmesinin ardından Mart ayında intihar etti.

 

Bu olay, Fas'ın kuzeyinde, geleneksel inançların güçlü olduğu bir köyde gerçekleşti.

 

Beşinci Muhammed Üniversitesi'nden Sosyolog Abdessamad Dialmy, insanların cinsel ilişkiye girme hakkı olduğu için 409 sayılı kanunun tamamen kaldırılması gerektiğini savunuyor.

 

Gün geçtikçe daha fazla bekar çiftin cinsel ilişkiye girdiğini söyleyen Dialmy, "Toplum seks hakkında konuşmayabilir, ancak insanlar sürekli bunu düşünüyor" diyor.

 

Evlilik dışı seksin artışta olmasıyla, bazı çiftler de otel odası paylaşmak gibi bazı yasaklayıcı kanunları görmezden gelebiliyorlar.

 

DİŞİ AVINA ÇIKMAK

 

25 yaşındaki Loubaba, tutumlarında değişiklik gösteren genç neslin bir üyesi.

 

Genç kız, gülerek "Erkek arkadaşımla güzel bir haftasonu geçirmek istiyorsam, iki farklı oda tutuyoruz" diyor.

 

Ancak Loubaba, bir riski göze aldığının da farkında.

 

Cinsel ilişki yaşadıkları ortaya çıkarılan bekar bir çift, 6 hafta boyunca gözlatında kaldılar.

 

Başkent Kazablanka'daki bir caminin imamı olan Hasan Ait Belaid, 409 sayılı kanunun Batılı olmayan bir kültürü yansıttığını söylüyor.

 

Belaid, "Yasanın kaldırılması durumunda barbar oluruz. Toplumumuz bir felaket haline gelir" diyor.

 

İslamcıları eleştirenler ise seksle ilgili katı kurallar koyan yasanın sadece kadınlara yönelik tacizi artırdığı kanısında.

 

Bulvarlarda arabalarını sürerek kendilerine kadın arayan erkekler, çoğu zaman "dişi avına çıkmak" tabirini kullanıyor.

 

Ancak Fas'ta iktidara yeni gelen İslamcı hükümetin Adalet Bakanı Mustafa Ramid, yasanın değişmeyeceğini açıkladı.

 

Ramid, "Evlilik dışı seksi yasallaştırmak, ahlaksızlığı teşvik etmektir" dedi.

 

Geçtiğimiz sene yeni bir anayasaya kavuşan Fas, Batılı liderler tarafından bir demokrasi ve modernlik örneği olarak övülmüştü.

 

Pek çok genç, aynen Ghzioui'nin yaptığı gibi liberal özgürlüklerin ifade edilebildiği bir toplumu hayal ediyor.

 

Ancak bu istek, ülkenin kültürüne gömülmüş İslamcı geleneklerinin korunması gerektiğini düşünenlerle çatışmakta.

 

Fas toplumu, tıpkı hem Doğu ve hem Batı'dan esintiler barındırdığı gibi, tutucu ve liberal düşünce biçimlerinin arasında kalmış gibi görünüyor.

 

Ancak bu konunun ilk defa gündeme gelmesi, uzun zamandır varolan tabuların yavaş yavaş yıkıldığının göstergesi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya