'Nükleeri daha güçlü savunacağız'

İran, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi 5 üyesi ve Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkeleriyle yarın Kazakistan'da yeniden nükleer müzakere masasına oturacak. İran, Haziran'daki seçimlerden sonra uranyum zenginleştirme hakkını daha güçlü savunacağını açıkladı.İra

'Nükleeri daha güçlü savunacağız'

İran, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi 5 üyesi ve Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkeleriyle yarın Kazakistan'da yeniden nükleer müzakere masasına oturacak. İran, Haziran'daki seçimlerden sonra uranyum zenginleştirme hakkını daha güçlü savunacağını açıkladı.

İran ile Birleşmiş Milletler'in daimi 5 üyesi ve Almanya'dan oluşan "5 artı 1" grubu, nükleer müzakereler için yeniden bir araya geliyor.

İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili olarak "5 artı 1" grubu ile İran yarın Kazakistan'ın Almatı kentinde nükleer konuları ikinci kez masaya yatıracak.

Taraflar, 26-27 Şubat'ta Almatı'da yapılan müzakereleri "ileri dönük ve olumlu" olarak değerlendirmiş ancak tam uzlaşı için kayda değer bir gelişme sağlanamadığını açıklamıştı.

İran ve "5 1" grubunun, son 5 yılda yaptığı 8 müzakerede anlaşamadıkları konuların başında uranyum zenginleştirme, nükleer enerji elde etme hakkı ve yaptırımlar geliyor.

"Uranyum zenginleştirmeyi durdurun" yönündeki "5 1" ülkelerinin talebini "kırmızı çizgileri" olarak gören İran, bunun müzakere dahi edilemeyeceğini belirtiyor.

"NÜKLEER ENERJİ ELDE ETME HAKKIMIZI TANIYIN"

İran'ın, "Her ülke gibi bizim de nükleer enerji elde etme hakkımızı resmen tanıyın" yönündeki talebi de diğer ülkeler tarafından kabul edilmiyor.

Taraflardan birinin "kırmızı çizgi" diğerinin ise "hak" olarak gördüğü konulardaki anlaşmazlıklardan dolayı BM, AB ve ABD birçok alanda İran'a yaptırım uyguluyor. Yaptırımları "Haksız ve yasa dışı" olarak niteleyen ve bunların kaldırılmasını isteyen Tahran yönetimi, uluslararası yasaların her ülkeye verdiği haklar doğrultusunda nükleer enerji faaliyetlerini sürdüreceğini belirtiyor.

"ISRAR EDERLERSE SONUÇ ALINAMAZ"

Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler İran'ı nükleer çalışmalar sonucunda silah temin etmeye çalışmakla suçlarken, İran çalışmalarının tamamen enerji ve tıbbi amaçlarla olduğunu savunuyor. Tarafların mevcut tutum ve yaklaşımlarında ısrar etmeleri halinde yarın başlayacak müzakerelerden de bir sonuç alınamayacağı ifade ediliyor.

Bu arada, İran ve "5 1" ülkelerinin 17-18 Mart'ta İstanbul'da uzmanlar düzeyinde ele aldıkları konulara ilişkin raporunun müzakerede ayrıca değerlendirileceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler