NASA'ya ağır eleştiri!

 ABD Ulusal Bilim Akademisi'ne bağlı bilim insanları tarafından açıklanan bir raporda NASA'yı çok üzecek gibi...  NASA'nın hedeflerinin ayrılan bütçe ve mevcut çalışmalar doğrultusunda gerçek dışı olduğunu savunan rapor, Başkan Barack Obama, ABD'de kongre

NASA'ya ağır eleştiri!

 

ABD Ulusal Bilim Akademisi'ne bağlı bilim insanları tarafından açıklanan bir raporda NASA'yı çok üzecek gibi... 
 
NASA'nın hedeflerinin ayrılan bütçe ve mevcut çalışmalar doğrultusunda gerçek dışı olduğunu savunan rapor, Başkan Barack Obama, ABD'de kongresi ve hatta tüm Amerika toplumunu bu durumun sorumlusu olarak gösterdi.
 
Rapor hakkında açıklamada bulunan Emekli NASA Yöneticisi ve Astronotu Bob Crippen, dev kurumu hiç bu kadar ne yaptığını bilmez bir halde görmediğini ifade etti.
 
Crippen, "NASA'nın iş konsantrasyonu ve yaptığı çalışmalar konusunda daha istekli olması gerektiğini düşünüyorum." dedi.
 
Eleştirilere cevap veren NASA sözcüsü David Weaver, kurumun açık ve zorlu hedeflerinin olduğunu ifade etti.
 
Kuruma ait, astronotları uzay yolculuğuna taşıyacak kapsül yapımı, dünyadan uzaya kargo ve mürettebat gönderilmesinin kolaylaştırılması, yeni ve daha güçlü hava taşıtları yapımı gibi çalışmaları listeleyen Weaver, bu çalışmalarda Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan faydalandıklarını da belirtti.
 
Weaver'ın bu açıklamalarına karşılık Uzay ve Teknoloji İdaresi Başkanı Marcia Smith'in yorumu, "Eğer bir iddia sizi bu kadar açıklama yapmaya itiyorsa, bu sizin düzgün bir stratejik planınız olmadığını gösterir." şeklinde oldu.
 
ABD Başkanı Barack Obama 2010 yılında yaptığı bir açıklamada NASA'nın 2025'te dünya yakınındaki gezegenlere daha sonra da Mars'a astronot gönderilmesi hedefi vermişti. Ancak 80 sayfalık rapor bu fikrin NASA ve uzay bilimi ile ilgilenenler arasında az destek gördüğünü görüşünü savunuyor.
 
NASA'nın bu hedef için çok para ayırmadığını ifade eden bilim adamları, kurumun herhangi bir gezegen görevinden uzak durma stratejisini yürüttüğünü belirtti.
 
2003 yılında Kolombiya'da yaşanan uzay mekiği kazası sonrası, uzmanlar NASA'nın uzun dönem planlara ihtiyacı olduğu görüşünü savunmuştu. Daha sonra dönemim ABD Başkanı George W. Bush, uzay mekiğinin emekliye ayrılacağını ve NASA'nın yeni görevinin Ay'a tekrar astronot göndermek ve orada kalıcı bir üs yapmak olacağını duyurdu.
 
Ancak Obama'nın göreve gelmesinden sonra Ay'a astronot göndermenin sürdürülebilir bir plan olmadığı ve yeterli maddi fonun ayrılmadığı görüşü öne çıktı. Obama daha sonra Mars'a astronot gönderme fikrini benimsedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya