MERS virüsü 38 can aldı

Doktorların virüs hakkında dün yaptığı açıklamaya kadar, virüsün, 2003 yılında 800 kişiyi öldüren SARS virüsü kadar hızlı yayılmadığı düşünülüyordu. Suudi Arabistan'ın doğusunda yaklaşık 24 MERS vakasını araştıran çeşitli ülkelerden doktorlar, 'coronavirü

MERS virüsü 38 can aldı
Doktorların virüs hakkında dün yaptığı açıklamaya kadar, virüsün, 2003 yılında 800 kişiyi öldüren SARS virüsü kadar hızlı yayılmadığı düşünülüyordu. Suudi Arabistan'ın doğusunda yaklaşık 24 MERS vakasını araştıran çeşitli ülkelerden doktorlar, 'coronavirüs' olarak adlandırılan bir virüs türünden olan MERS'in, SARS ile çarpıcı benzerliklere sahip olduğunu keşfetti. Buna rağmen, SARS'ın aksine, MERS virüsünün kaynağı henüz tespit edilemedi.
 
Ortadoğu Solunum Sendromu'nun İngilizce kısaltması olan MERS, sadece insandan insana geçmekle kalmayıp, hastane gibi ortamlarda da insanlara bulaşabiliyor. Doktorların araştırmasına göre, hastanede virüsü kapan kişiler, virüsün bulaştığı kişiye yakın bir mesafede olmamalarına rağmen MERS'e maruz kaldı.
 
Virüsle ilgili araştırmaların yürütüldüğü Suudi Arabistan'da, bazı hastaların, tahmin edilenden daha çok sayıda insana virüsü bulaştırdığı bulgusuna ulaşıldı. Araştırmaya göre, diyaliz tedavisi gören bir hasta, MERS virüsünü, aynı diyaliz ünitesinde tedavi olan hastalar da dahil, 7 kişiye bulaştırdı. Doktorlar, MERS ve SARS virüsünün, zatürre başlangıcından bir kaç gün önce ateş ve öksürükle kendini belli etmesi gibi benzer özellikle taşıdığını belirtiyor.
 
SARS'ın yarasalardan misk kedilerine buradan da insanlara bulaştığı tespit edilmişti. MERS virüsünün kaynağı ise halen bulunamadı. Virüsün, bir çeşit yarasa virüsüyle bağlantılı olabileceği düşünülse de, uzmanlar, hastalığın deve ya da keçi gibi hayvanlardan bulaşma ihtimali üzerinde de duruyor. Başka bir teoriye göre, virüsün bulaştığı yarasalar, Suudi Arabistan'da yaygın olarak ekilen ve tüketilen hurmalara MERS virüsünü bulaştırdı.
 
Virüse karşı yapılabilecekler konusundaki bilgi de henüz çok kısıtlı. MERS'e yakalanan ve Almanya'nın Münih kentinde tedavi gördükten sonra hayatını kaybeden bir hastaya bakan Dr. Clemens Wendtner, diğer ülkelerin virüsle ilgili bilgi paylaşımının hayati önem taşıdığını belirtiyor. Uzmanlar, virüs daha tehlikeli bir biçime evrilmeden önlem alınması gerektiğini belirtiyor. Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde, MERS virüsünü halk sağlığına karşı en büyük tehdit olarak adlandırmış ve virüsü önlemeye yönelik herhangi bir tedbir geliştirilemediğini belirtmişti.
 
Benzer özellikler taşıyan iki virüsün ölüme yol açma oranlarında ise büyük bir fark var. SARS'ın yol açtığı yüzde 8 ölüm oranıyla karşılaştırıldığında, Suudi Arabistan'daki MERS vakalarında bu oranın yüzde 65'e yakın olduğu tespit edildi. Suudi Arabistan'ın yanı sıra, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Tunus'ta da MERS vakaları tespit edildi.
 
Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, önümüzdeki hafta Kahire'de konunun uzmanlarıyla bir toplantı yapacak ve milyonlarca Müslümanın Umre için Suudi Arabistan'a geleceği Ramazan ayında virüse karşı alınabilecek önlemleri tartışacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler