Libya Başbakanı görevden alındı

Libya Başbakanı Mustafa Ebu Şagur, Parlamento'ya sunduğu kabine önerisinin ikinci defa reddedilmesi üzerine görevden alındı.Şagur'un 10 bakandan oluşan "kriz hükümeti" önerisi 44'e karşı 125 oyla reddedildi. 17 milletvekili ise çekimser oy kullandı. Şagur

Libya Başbakanı görevden alındı

Libya Başbakanı Mustafa Ebu Şagur, Parlamento'ya sunduğu kabine önerisinin ikinci defa reddedilmesi üzerine görevden alındı.

Şagur'un 10 bakandan oluşan "kriz hükümeti" önerisi 44'e karşı 125 oyla reddedildi. 17 milletvekili ise çekimser oy kullandı.
 
Şagur, geçen sene Kaddafi rejiminin yıkılmasının ardından yapılan ilk demokratik seçimler sonucunda Başbakan seçilmişti.
 
Şagur, Abdurrahim el Keyb'in başbakanlığı sırasında bir yıl boyunca Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.
 
Libya Parlamentosu'nun yeni bir Başbakan seçmek için 3-4 hafta süresi var.
 
Şagur'un Meclis'e sunduğu ikinci kabine önerisi sadece 10 bakandan oluşuyordu. Geçen hafta sunduğu listede ise 29 bakanlık bulunuyordu.
 
Oylama yapılmadan önce Meclis'e seslenen Şagur, "Ülkeyi tehdit eden tehlikeler karşısında size coğrafi etkenlerden bağımsız ve 10 bakanlıkla sınırlanmış bir "kriz hükümeti" sunuyorum" dedi.
 
Şagur'un Perşembe günü Parlamento'ya sunduğu ilk kabine önerisi ülkedeki bazı önemli bölgeleri temsil etmediği ve vasıflı kişileri içermediği gerekçesiyle reddedilmişti.
 
BBC'nin Trablus muhabiri Rana Jawad, Kaddafi'ye karşı verilen mücadele sırasında Zaviya, Bingazi ve Misrata gibi bazı şehirlerden çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve bu şehirlerin yeni hükümette daha fazla temsiliyet talep ettiklerini söyledi.
 
Zaviye'den gelen bir grup Parlamento'yu basarak Başbakan'ı istifaya çağırdı.
 
Şagur seçildikten sonra birlik hükümeti çağrısında bulunmuş ancak daha sonra görüştüğü siyasi partilerin kendi gündemlerini dayatmaya çalıştıklarını söylemişti.
 
Şagur, baskılara ve siyasi oyunlara boyun eğmeyeceğini söyledi.
 
Trablus Üniversitesi'nde okuyan ve daha sonra ABD'de doktora yapan Şagur, akademisyen ve optik mühendisi olarak çalıştı.
 
Şagur, 2011 yılında Libya'ya dönerek Kaddafi rejiminin yıkılmasından sonra kurulan Ulusal Geçici Konsey'de danışman olarak görev yaptı.
 
Eylül ayında geçici bir süre ile Başbakanlık yapan Mahmud Cibril'i çok az farkla geçerek Başbakan seçildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler