Kuzey Irak seçimini yapıyor

Erbil, Süleymaniye ve Duhok vilayetlerinde yapılan seçimde oy verme işlemi sabah yerel saat ile 07.00’da başladı.BARZANİ OY KULLANDIIrak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Erbil şehrine bağlı Pirmam ilçesindeki seçim merkezinde oyunu kullandı.

Kuzey Irak seçimini yapıyor

Erbil, Süleymaniye ve Duhok vilayetlerinde yapılan seçimde oy verme işlemi sabah yerel saat ile 07.00’da başladı.

BARZANİ OY KULLANDI

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Erbil şehrine bağlı Pirmam ilçesindeki seçim merkezinde oyunu kullandı. Barzani büyük oğlu Mesrur Barzani ile birlikte seçim merkezine geldi. Baba- oğul oylarını kullandıktan sonra mürekkepli parmaklarını basın mensuplarına gösterdi.

Seçimde ilke kez uygulanan elektronik oy sistemi, oy verme işlemini yavaşlatırken, yetkililer seçmeni bunu bahane ederek sandık başına gelmemezlik yapmamaları konusunda uyardı. Bu sabah ilk olarak sandık başına gelerek oy kullanan Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani de ilk kez uygulanan elektronik sistemin oy verme işlemini yavaşlattığını, seçmenin bunu sabırla karşılamasını istemişti. Bölgede yoğun güvenlik tedbirleri altında oy verme işlemi olaysız devam ediyor. Dün başta Peşmerge güçleri ve sağlık görevlileri olmak üzere binlerce kişi oy kullanmıştı.

TÜRKMENLER’E 5 SANDALİYE

Aralarında ittifakların da olduğu büyük-küçük toplam 29 siyasi parti 111 sandalye için yaşıyor. Seçimlere 29 siyasi grup ve parti katılıyor. Seçimde toplam bin 129 aday adayı bulunuyor. Toplam 111 sandalyeli parlamentoda 5 sandalye Türkmenlere, 5 sandalye Hristiyanlara ve bir sandalye de Ermenilere tahsis edildi. Seçimde Kürt partiler ise 100 sandalye için yarışacak.

İKİ BÜYÜK PARTİ SEÇİME AYRI GİRİYOR

Önceki seçimlerde "Kürt İttifakı" adı altında birleşen Kürdistan Yurt Severler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) bu seçimlere ayrı listeler halinde katılma kararı aldı. KDP, KYB ve kısa sürede dikkatleri üzerine çeken ana muhalefet partisi Değişim Hareketi (GORAN) arasında büyük bir çekişme yaşanıyor.

Milletvekili aday adaylarının 25 yaşını doldurmaları, Irak vatandaşı ve Kürdistan'da ikamet etmeleri şartı aranıyor. Bölgede parlamento seçimleri 4 yılda bir yapılıyor. Partilerin parlamentoya girmeleri önünde seçim barajı yok. Fakat bir partinin grup kurması için 5 sandalyeye sahip olması gerekiyor. Bugünkü seçimde oy kullanabilecek kayıtlı seçmen sayısı 2 milyon 803 bin. Seçimi çok sayıda gazeteci ve gözlemci takip ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler