Kürtlerden kritik adım!

Irak'ta, bugün Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Kuzey Irak'ta Kürt Devleti kurma çalışması içinde olduğu değerlendirilen Kürt yönetimi, merkezi Bağdat yönetiminden çekilme kararı aldı. Namık Durukan'ın Milliyet'teki haberine göre;Terö

Kürtlerden kritik adım!
Irak'ta, bugün Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Kuzey Irak'ta Kürt Devleti kurma çalışması içinde olduğu değerlendirilen Kürt yönetimi, merkezi Bağdat yönetiminden çekilme kararı aldı.
 
Namık Durukan'ın Milliyet'teki haberine göre;Terör örgütü IŞİD'in Irak'ta ilerlemesi ve Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasına yönelik hazırlık yapılması Bağdat yönetimi ile Kürt yönetimi arasında ipleri kopardı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin, Erbil'i, "Terör merkezi" olarak suçlaması üzerine Kürt yönetimi, Kürt bakan, parlamenter ve diplomatlarına "Bağdat'ı terk edin" talimatı verdi.
 
Irak'ta IŞİD'in saldırısı ile birlikte defakto üç parçalı bir yönetimi ortaya çıkardı. Kuzey Irak'ta bağımsıtz bir Kürdistan ilan edilmesine yönelik Erbil'de hazırlık yapıldığı iddiası yerini Bağdat yönetimi ile Kürt yönetimi arasında sert suçlamalara bıraktı. Irak Başbakanı Nuri Maliki, haftalık konuşmasında, Barzani'nin IŞİD'in operasyonlarını Erbil'den yönetmesine izin verdiğini iddiasını ortaya attı. Barzani'ye, "IŞİD ve Baasçıların kurduğu operasyon yönetme odalarını dağıt" çağrısı yapan Maliki, Erbil'in İŞİD'in ve Baasçıların karargahına dönüştüğünü savundu. Irak Devlet Televizyonu'nda yayınlanan konuşmasında Maliki, peşmergeyi kast ederek Kerkük'te ele geçirilen silahları geri alacaklarını ve kente gelenlerin kendi asıl yerlerine döneceklerini kaydetti. Terör liderlerinin Erbil'de bulunuğuna dikkat çeken Maliki buna sessiz kalmayacaklarını belirtti.
 
Maliki'nin konuşmasından bir kaç saat sonra Kürt yönetiminden Bağdat'a aynı sertlikte yanıt verildi. Erbil merkezli Rudaw gazetesine konuşan bir Kürt yetkili, Kürt yönetiminin, Bağdat'ta bulunan tüm Kürt görevlilerinin Bağdat'ı terketmesi, bu kente dönmek isteyenlere ise "Yerinde kal" talimatı gönderdiğini söyledi.
 
Haberde, "Kürdistan bölgesi yönetimi, Maliki'nin tehditlerine karşı ilk misillemeyi yaptılar. Buna göre Maliki kabinesinde görevli Kürt bakanlar ve parlamentodaki Kürt milletvekillerinin toplantılara katılmaması, Bağdat'tan ayrılması, dönenlerin Bağdat'a gitmemesi konusunda talimat verildiği" belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler