Külliyen tehlike geliyorum diyor!

Yaklaşık bir yıl önce aktif hale geçerek dünyayı felç eden İzlandalı volkan Eyyafyallayöküll'ün ardından haftasonu yeni bir tehlike daha gündeme geldi.KÜL BULUTLARI 11 MİL YÜKSEKLİĞE ULAŞTIBu defa İzlanda'nın en aktif volkanı olarak bilinen Grimsvötn, tüm

Külliyen tehlike geliyorum diyor!

Yaklaşık bir yıl önce aktif hale geçerek dünyayı felç eden İzlandalı volkan Eyyafyallayöküll'ün ardından haftasonu yeni bir tehlike daha gündeme geldi.

KÜL BULUTLARI 11 MİL YÜKSEKLİĞE ULAŞTI

Bu defa İzlanda'nın en aktif volkanı olarak bilinen Grimsvötn, tüm haftasonu kül ve duman püskürtünce geçen yılı hatırlatan manzaralar ortaya çıktı.

İzlanda en büyük havaalanını kapatma kararı aldı. Pazar günü kül bulutlarının 11 mil yüksekliğe kadar ulaşması, İzlanda'yı alarma geçirdi.

30 SEFER İPTAL EDİLDİ

İzlanda yetkilileri Reykavik-Keflavik Havaalanı'nın yerel saat ile saat 08:30'da trafiğe kapatıldığını bildirdi.

İzlandalı hava navigasyon hizmetleri sağlayıcısı Isavia'nın sözcüsü Hjordis Gudsmundsdottir, kül bulutlarının bütün İzlanda hava sahasına yayıldığını söyleyerek tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekti.

Gudsmundsdottir, "Şu anda kül bulutlarının arasında uçuş yapılabilecek bazı hava koridorları tespit etmeye çalışıyoruz fakat durum hiç parlak değil" dedi.

Hava trafiğine kapatılan Reykavik Havaalanı'na pazar günü 30 uçuş gerçekleşmesi planlanıyordu. Hava trafiğinin durdurulmasıyla bu seferler de iptal edilmiş oldu.

AVRUPA YİNE RİSK ALTINDA MI?

Hal böyle olunca akıllara daha önce rüzgar akımlarıyla Avrupa üzerine kadar ulaşan kül bulutları geldi.

Meteoroloji uzmanları mevcut rüzgarların halen batı yönünde estiğini, haftasonuna kadar da rüzgarın yön değiştirmesinin beklenmediğini söylüyor. Avrupa havayolu trafiğini düzenleyen Brüksel merkezli Eurocontrol ise gelişmeleri çok yakından izlediklerini fakat önümüzdeki 24 saat için Avrupa'ya yönelik hava trafiğinde herhangi bir sorun yaşanmasının beklenmediğini açıkladı.

Türk Hava Yolları'nın ise İzlanda'ya doğrudan uçuşları bulunmuyor.

BELALI VOLKAN GRİMSVÖTN

1725 metre yüksekliğe sahip olan ve İzlanda'nın güneydoğusunda bölgesinde yer alan Grimsvötn volkanı, İzlanda'daki en aktif volkan olarak biliniyor. Geçtiğimiz 800 yılda tam 60 kez aktif hale geçen Grimsvötn, en son 1983 ve 1998 yıllarında faaliyete geçmiş fakat bu yıllardaki patlamalar nispeten küçük olduğu için nüfus üzerinde doğrudan bir etki yaratmamıştı.

Geçen yıl faaliyete geçen Eyyafyallayöküll ise bütün İzlanda'da ve Avrupa'nın ciddi bir bölümü üzerinde yarattığı etkiyle nüfusu ciddi oranda etkilemiş, hava trafiğinin bir bölgede tamamen kapanması nedeniyle milyarlarca dolarlık zarara yol açmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler