Kerry: 'Bayramı onurlandıracak ateşkes için çalışıyoruz'

Kerry, Gazze'deki durumla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı açıklamada, "Bugün başlayan Ramazan Bayramı'nı onurlandıracak ve çatışmaları sona erdirecek, Gazze'ye çok ihtiyaç duyulan gıda, ilaç ve diğer malzemelerin girişine izin verecek, İ

Kerry: 'Bayramı onurlandıracak ateşkes için çalışıyoruz'
Kerry, Gazze'deki durumla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı açıklamada, "Bugün başlayan Ramazan Bayramı'nı onurlandıracak ve çatışmaları sona erdirecek, Gazze'ye çok ihtiyaç duyulan gıda, ilaç ve diğer malzemelerin girişine izin verecek, İsrail'e tünel saldırılarının yarattığı tehditle başa çıkma imkanı tanıyacak ve bunu muharebeye girmeye gerek duymadan yapmasını sağlayacak, koşulsuz bir insani ateşkesi tesis etmek için çalışmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
 
Bir insani ateşkesin yaratacağı ivmenin, müzakereye başlayabilmenin, uzun vadeli olanlar da dahil tüm kaygıları giderecek kalıcı bir ateşkesi yürürlüğe koyup koyamayacaklarını anlamanın ve Gazze'deki ihtilafın temel nedenleri hakkında konuşmaya başlamanın da en iyi yolu olduğuna inandıklarını ifade eden Kerry, "Bunların tümü elbette bir ateşkes bağlamında, kalıcı bir ateşkes tartışması bağlamında çözülmeyecek ama bir süreci inşa etmek, başlamak ve ilerletmeye çalışmak önemli. Bunu başarmaya çalışıyoruz. Bu ihtilafın en nihayetinde çözüme kavuşturulmasının tek yolu bu" dedi.
 
Kerry, "Ümit ederim ki, eğer biraz ilerleme sağlayabilirsek, bölgede barışı hakeden insanlar, tüm taraflardan masum insanların iki ateş arasında kalmasına yol açan şiddeti sona erdirerek, bu yakalanması zor hedefe doğru bir adım atabilirler ve ileriye dönük kalıcı bir yolu inşa etmek için çalışmaya başlayabilirler" diye konuştu.
 
Gazze'deki krizin kalıcı ve anlamlı bir yolla çözülmesine yönelik her türlü sürecin, Hamas'ın ve tüm "terörist" grupların silahsızlandırılmasını getirmesi gerektiğine inandıklarını da belirten Kerry, bu hedefi desteklemek için İsrail, bölgesel ortaklar ve uluslararası camiayla birlikte yakından çalışacaklarını kaydetti.
 
Kerry, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Görüşmelerimiz 12 saatlik bir insani ateşkesin hayata geçirilmesinde başarılı oldu. Zaman geçtikten sonra maalesef, 12 saate karşı 24 saat, 4 saate karşı 24 saat konularında yanlış anlamalar oldu. Dolayısıyla bu konuların, taraflara, İsrail'e, Filistin yönetimine, Filistinli gruplara, sürece dahil ülkelere, Mısır'ın girişimi üzerinden çalışarak, müzakerelere başlayabilme zamanı tanıyacak şekilde silahların susturulmasının yolunu bulabilme olanağı sağlamak için çalışıyoruz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler