Karadeniz'de gergin anlar...

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Devlet Başkanı tarafından verilen emir gereğince, ordunun savaşa hazırlık seviyesinin kontrol edilmesi amacıyla Batı Askeri Bölgesi'ndeki savaş uçakları Rusya hava sahasını korumaları amacıyla acil durum s

Karadeniz'de gergin anlar...
Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Devlet Başkanı tarafından verilen emir gereğince, ordunun savaşa hazırlık seviyesinin kontrol edilmesi amacıyla Batı Askeri Bölgesi'ndeki savaş uçakları Rusya hava sahasını korumaları amacıyla acil durum seviyesine geçirildi" denildi.
 
Açıklamaya göre, Rus savaş uçakları, Rusya sınırı boyunca devriye uçuşu gerçekleştirirken, IL-78 havada yakıt ikmali uçağının da görev alacağı kaydedildi.
 
Öte yandan, denetim kapsamında kara ve deniz birliklerinde güvenlik seviyesi yükseltildi.
 
150 BİN ASKER GÖREV YAPACAK
 
Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre, Rus ordusunun savaşa hazırlığının test edilmesi amacıyla düzenlenen ani denetime, yaklaşık 150 bin asker, 90 savaş uçağı, 120'nin üzerinde helikopter, 880 tank ve 1200 askeri araç katılacak.
 
Bu kapsamda askeri birlikler kendilerine verilen görevleri, belirli bir program dahilinde yerine getirecek.
 
"ASKERİ HAREKETLİLİĞİN UKRAYNA'DAKİ DURUMLA BAĞLANTISI YOK"
 
 
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus ordusunun Batı ve Merkez askeri bölgelerinde yapılan denetimin, Ukrayna'daki durumla hiçbir bağlantısı olmadığını söylemişti.
 
Öta yandan, dün NATO savunma bakanları, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek taahhüdünde bulunmuştu. NATO karargahında toplanan savunma bakanlarının Ukrayna'ya ilişkin ortak açıklamasında, "Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne sağlam şekilde bağlı, bağımsız, egemen ve istikrarlı Ukrayna, Avrupa-Atlantik güvenliğinin anahtardır. NATO ve Ukrayna arasındaki Özel Ortaklık Sözleşmesi uyarınca NATO müttefikleri Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü, demokratik gelişimini ve Orta ve Doğu Avrupa'da ve kıta üzerinde istikrar ve güvenliğin anahtar faktörü olan sınırların ihlal edilemeyeceği ilkesini desteklemeye devam edecektir" denilmişti.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Rusya'yı, Ukrayna'yla ilgili verdiği kararlarda "çok dikkatli" olması yönünde uyarmıştı.
 
RUS JETLERİ HAVALANDI
 
 
Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in orduya sürpriz tatbikat emrini vermesinin ardından Rusya'nın Batı Bölgesi'ndeki savaş uçaklarının yüksek alarm durumuna geçtiğini açıkladı.
 
Interfax'a açıklamada bulunan Bakanlık, 'Jetlerimiz sınır bölgesinde sürekli devriye uçuşu yapıyor. Batı Askeri Birliği hava operasyon gücü, yüksek alarm durumunda..' bilgisini verdi.
 
Rusya sürpriz tatbikatla ordunun savaşa hazır olma durumunu test ediyor. 
 
Batı ve Merkezi askeri birliklerden 90 savaş uçağı, 120 helikopter, 880 tank, bin 200 askeri zırhlı araç ve 80 civarında gemi tatbikatta yer alıyor.
 
Rusya'nın sürpriz alarm durumu ise komşu ülkelerde endişelere neden oldu. Litvanya Savunma Bakan Yardımcısı Marıjus Velicka, 'Rusya bağımsız bir ülke. İstediği zaman bu tür tatbikatları yapabilir. Ancak tüm tatbikatın bizim sınırlarımızdan çok uzakta olmamasından endişe duyuyorum.' dedi.
 
Rusya'nın tatbikat zamanlamasına dikkat çeken Litvanyalı bakan, 'Ukrayna'da siyasi istikrar henüz sağlanmış değil… Bu durum farklı gelişmelere neden olabilir…' uyarısında bulundu.
 
Rus yetkililer ise Ukrayna'nın bağımsız bir ülke olduğuna, kendilerinin askeri olarak herhangi bir müdahalede bulunmalarının imkansız olduğuna işaret ediyor. Uzmanlar, Rusya'nın Sivastopol'da bulunan askeri üssü ve Rus azınlıkların haklarını korumak için gözdağı verme çabasında olduğuna işaret ediyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya