Kadınların tecavüz isyanı

Tecavüzcüsüyle evlenmeye mecbur edilen Amina Filali, kocası tarafından feci şekilde dövüldükten sonra fare zehiri içerek kendisini öldürmüştü.Tecavüz edilen kadının saldırganla evlenmesine olanak veren bu yasanın iptalini isteyenler hem internette bir imz

Kadınların tecavüz isyanı

Tecavüzcüsüyle evlenmeye mecbur edilen Amina Filali, kocası tarafından feci şekilde dövüldükten sonra fare zehiri içerek kendisini öldürmüştü.

Tecavüz edilen kadının saldırganla evlenmesine olanak veren bu yasanın iptalini isteyenler hem internette bir imza kampanyası başlattılar hem de Cumartesi günü "utanç yasası" adını verdikleri düzenlemeye karşı sokağa çıkmaya hazırlanıyorlar.

Fas kanunlarına göre yaşı küçük kızları kaçıranlar da kızlarla evlenirlerse hapis cezasından kurtuluyor.

"Namus"Kadın hakları örgütleri yasanın, tecavüzcünün, "kadının ve ailesinin namusunu temizlemek" adına kurbanıyla evlendirilmesi yolundaki geleneğe meşruiyet kazandırdığını söylüyor.

Kadın Hakları Demokratik Birliği başkanı Fevziya Assuli BBC'ye "Ceza Kanunu'nun 475. maddesi modernleşme ve demokrasi alanında Fas'ın uluslararası itibarına gölge düşürüyor" dedi.

"Fas'ta kanun bireyi değil kamunun ahlaki değerlerini koruyor" diyen Assuli, kadınlara karşı evlilik içi tecavüz de dahil her türlü şiddeti yasaklayan kanun tasarılarının 2006'dan bu yana geçirilemediğini de söyledi.

Fas'ın muhafazakar bölgelerinde kadının evlilik öncesi "bekaretini kaybetmesi" ahlaken kabul edilemez sayılıyor ve tecavüz olaylarında, tecavüz eden değil, kadının ve ailesinin "onuru lekelenmiş" kabul ediliyor.

Çıkış: İntiharAmina Filali kuzeyde, Tanca yakınlarında küçük bir kasaba olan Larache'da yaşıyordu.

Fas'ta kanunen 18 yaşından önce evlenilemiyor, ama "özel durumlarda"muafiyete izin veriliyor. Filali de 16 yaşında olduğu halde tecavüzcüsüyle buna dayanarak evlendirilmiş.

Aslında hakimler yalnızca iki tarafın da rızası olması halinde küçük yaşta evliliğe izin veriyor. Ama kadın hakları grupları kadın ve ailesi üzerinde bir skandaldan kaçınma konusunda büyük baskı bulunduğuna dikkat çekiyorlar.

Amina Filali'nin babası, kızına tecavüz edildiğini yetkililere bildirdiği zaman kendisine mahkemede evlendirme seçeneğinin önerildiğini söylüyor.

Baba Laçin Filali internet gazetesi goud.ma'ya verdiği demeçte "Savcı kızımın evlenmesini tavsiye etti. 'Git evlendir' dedi" diyor.

Yerel medyada çıkan haberlerde ise kızın ailesine tecavüzcüsü tarafından dövüldüğünü söylediği ama ailenin ona sahip çıkmayı reddettiği, Amina'nın intihara itildiği kaydediliyor.

Tanıklar, tecavüzcü kocanın, Amina'nın zehir içtiğini anlayınca çileden çıktığını ve onu saçlarından sokaklarda sürüklediğini, Amina'nın kısa süre sonra öldüğünü anlatıyorlar.

Facebook'ta da "Hepimiz Amina Filali'yiz" başlıklı bir sayfa açıldı.

Tepki gösteren gruplar, Amina Filali'yi tecavüzcüsüyle evlendiren hakimin de yargılanmasını ve mahkum edilmesini istiyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler