Kaddafi'nin ölümü soruşturulacak

Libya'daki yeni yönetim Albay Muammer Kaddafi'nin geçen hafta ölümü konusunda soruşturma açılacağını duyurdu.Ancak soruşturmayı kimin yürüteceği konusunda bilgi verilmedi. Bu talimatın ne kadar sürede hayata geçirileceği de henüz belli değil.Kaddafi'nin s

Kaddafi'nin ölümü soruşturulacak

Libya'daki yeni yönetim Albay Muammer Kaddafi'nin geçen hafta ölümü konusunda soruşturma açılacağını duyurdu.

Ancak soruşturmayı kimin yürüteceği konusunda bilgi verilmedi. Bu talimatın ne kadar sürede hayata geçirileceği de henüz belli değil.

Kaddafi'nin sağ ele geçirildiği halde, daha sonra kanlar içinde kalmış ve başından vurulmuş haldeki görüntülerinin ortaya çıkması, uluslararası toplumun tepkisine ve olayların nasıl geliştiğinin araştırılması yönünde baskıya yol açmıştı.

Yayımlanan fotoğraf ve görüntüler, Kaddafi'nin onu yakalayan savaşçılarca öldürülmüş olabileceği şüphesini yaratmıştı.

Ancak hükümet yetkilileri, devrik liderin kendisini kurtarmaya çalışan adamlarının düzenlediği saldırıda çapraz ateşte kalarak öldüğünü söylüyor.

Ulusal Geçiş Konseyi'nin Başkanı Mustafa Abdül Celil, Kaddafi muhaliflerinin tercihinin onu yargı önünde görmek; suçlarının cezasını mümkün olduğunca uzun zaman hapiste kalıp utanç içinde yaşayarak çekmesini sağlamak olduğunu savundu.

Ölümünün ise, onu destekleyenlerin işine geldiğini öne sürdü.

Abdül Celil, "Onun ölmesini isteyenler, ona sadık olan, onun döneminde bir rol oynayanlardır. Ölümü onların çıkarına" diye konuştu.

Kaddafi hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce çıkarılmış bir tutuklama emri vardı.

Defin zamanı belirsiz

Abdül Celil, Kaddafi'nin nerede ve ne zaman defnedileceğini belirlemek üzere bir komisyon kurduklarını da açıkladı.

Kaddafi'nin cesedi, geçen perşembe ölümü ardından memleketi Sirte'den Misrata'ya nakledilmişti.Cenazenin İslami adetler doğrultusunda ertesi gün defnedilmesi bekleniyordu, ancak hala burada bir pazar yerindeki soğuk hava deposunda tutuluyor.

Kaddafi ile oğlu Mutasım ve eski savunma bakanı Ebubekir Yunus'un cesetlerini görmek isteyenler geçen Cuma gününden bu yana bu depoya akın ediyor.

Reuters ajansı, Konsey'e dayanarak bundan böyle bu soğuk hava bölmesinin kapılarının kamuoyuna kapatılacağını aktardı.

Libya makamları geçiş sürecinde hukuk ve insan haklarının çiğnendiği konusunda suçlamalara da hedef oluyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 53 tutsağın Misrata'daki savaşçılarca tutuldukları otelde öldürüldüğü suçlamalarının araştırılmasını istedi.

Hükümet, bu olaylarla ilgisi olmadığını kaydederek, intikam saldırılarından kaçınılması çağrısı yapıyor.

Yönetimin yol haritası

Dün, Abdül Celil Libya'nın resmen hür hale geldiğini duyurmuş, bu açıklama ülke genelinde kutlamalarla karşılanmıştı.

Ayrıca sekiz ay içinde de Ulusal Halk Konferansı adı verilen bir geçiş yönetimi için seçime gidilecek

Bu birim oluştuğunda, başbakan, geçici hükümet ve 60 gün içinde yeni bir anayasa hazırlayacak bir kurulun üyelerini belirleyecek.

Anayasanın referandum ile onaylanmasını ise altı ay içinde yapılacak genel seçim izleyecek.

Abdül Celil'in bu açıklamasında Libya'da hukukun temeli olarak şeriatı alacağını söylemesi ise batılı ülkelerde soru işaretleri yarattı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya