Kaddafi'nin memleketi düştü!

Koalisyon güçlerinin desteğiyle batıya doğru ilerleyen isyancılar, Kaddafi’nin doğduğu kent olan Sirte’yi ele geçirdiklerini iddia ettiler. Libya’da isyanın ilk günlerinde muhalifler Bingazi başta olmak üzere doğudaki kentlerin büyük bir bölümünü ele geçi

Kaddafi'nin memleketi düştü!

Koalisyon güçlerinin desteğiyle batıya doğru ilerleyen isyancılar, Kaddafi’nin doğduğu kent olan Sirte’yi ele geçirdiklerini iddia ettiler.

 

Libya’da isyanın ilk günlerinde muhalifler Bingazi başta olmak üzere doğudaki kentlerin büyük bir bölümünü ele geçirmiş ve batıya doğru ilerlemeye başlamış, ancak sonraki günlerde Kaddafi güçlerinin karşı atağı, isyancıları doğudaki bir kaç kente sıkıştırmıştı. Koalisyon güçlerinin 10 gün önce başlattığı ‘Şafak Yolculuğu’ operasyonu bu döneme rastladı.

 

Koalisyon güçlerinin havadan müdahalesi sonrasında ise Kaddafi güçleri saldırılarını bir süre daha sürdürse de, muhalifler eski pozisyonlarını geri aldı ve tekrar batıya doğru ilerleyişe geçti. İsyancılar son olarak Kaddafi’nin doğduğu kent olan Sirte’yi ele geçirdiklerini açıkladı.

 

Bingazi’deki isyancıların sözcüsü tarafından yapılan bu açıklama bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanamazken, Kaddafi’nin önceki haftalarda isyancıların elinden aldığı Ecdebiye, Brega, Ras Lanuf ve Misra gibi kentlerin yeniden isyancıların denetimine geçti.

 

‘MİSRATA’DA ÇATIŞMALAR BİTTİ’

Misrata’da bulunan muhalif bir görgü tanığı, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, bütün gün

 

süren çatışmanın sona erdiğini, kentin batı yakasında ''sadece küçük bir bölgeyle birkaç sokağın kontrolünün'' Kaddafi güçlerinin elinde olduğunu söyledi. Muhammed isimli görgü tanığı, ''Kentin yüzde 99'unun kontrolü bizde'' açıklamasını yaptı.

 

Brega’yı da ele geçiren muhalifler, burada Kaddafi’ye ait çok sayıda tank ve zırhlı aracın tahrip edildiğini açıkladı.

 

‘İSYANCILAR BARIŞ KONVOYUNA SALDIRDI’

Öte yandan Libya hükümeti, Bingazi kentine doğru giden bir ‘barış konvoyu’nun muhaliflerin saldırısına uğradığını ve saldırıda 29 kişinin yaralandığını ileri sürdü. Hükümet sözcüsü Musa Ibrahim, saldırının muhaliflerin kontrolünde olan ülkenin doğusundaki Bin Cavad yakınlarında düzenlendiğini söyledi.

 

Saldırı bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanamazken muhaliflerden de herhangi bir açıklama yapılmadı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya