Kaddafi devri artık bitti!

Çırağan’da toplanan Libya Temas Grubu, “Kaddafi rejiminin Libya’da artık herhangi bir meşru otoritesi kalmamıştır ve gerek Kaddafi gerekse ailesinin belli üyeleri gitmek zorundadır” diyerek, yeni bir rejim kuruluncaya kadar Ulusal Geçiş Konseyi’ni Libya’n

Kaddafi devri artık bitti!

Çırağan’da toplanan Libya Temas Grubu, “Kaddafi rejiminin Libya’da artık herhangi bir meşru otoritesi kalmamıştır ve gerek Kaddafi gerekse ailesinin belli üyeleri gitmek zorundadır” diyerek, yeni bir rejim kuruluncaya kadar Ulusal Geçiş Konseyi’ni Libya’nın meşru hükümet makamı olarak tanıdığını açıkladı.

İstanbul Çırağan Sarayı’nda yapılan 4’üncü Libya Temas Grubu Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Trablus’a daha fazla baskı yapmamız gerekir. Libya’nın acil nakit ihtiyacı da, kutsal Ramazan Ayı’nın arifesinde kendileri için çok önemlidir. Bir an önce yardımların organize edilmesi, 200 milyon dolarlık bir yardımın temin edilmesinin sağlaması gerekir” diye konuştu.

Libya Temas Grubu’nun 4. toplantısının sonunda yayımlanan başkanlık açıklamasında, Temas Grubu’nun Doha, Roma ve Abu Dabi’nin ardından İstanbul’da 4. kez toplandığı hatırlatılarak, katılımcıların Temas Grubu’nun Libya halkı ile irtibat kurulması, bu konuyla alakalı uluslararası politikanın koordinasyonu ve çatışma sonrası destek için uygun bir platform olduğu konusunda hemfikir oldukları kaydedildi.

Açıklamada, Brezilya, Hindistan, Senegal, Kore ve Ukrayna’nın gözlemci sıfatlarıyla katılımları da olumlu bir gelişme olarak not edildi. Libya’nın bağımsızlık ve egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasal birliğine bağlı olunduğunun altının çizildiği açıklamada, Libya halkının demokratik ve özgür bir Libya’ya ilişkin meşru talepleri ile dayanışma içinde olunduğu, BM Güvenlik Konseyinin 1970 ve 1973 sayılı kararlarının uygulanmasının önemine dikkat çekildi. Açıklamanın ikinci maddesinde, NATO ve ortaklarının sivillerin korunmasına yönelik etkin ve etkili operasyonunun takdirle karşılandığı belirtilerek, bu operasyonun 90 gün uzatılmasına, özellikle İngiltere ve Fransa tarafından bu operasyona daha çok katkı verilmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi. Açıklamada “Askeri yöntemler Libya krizini tek başına çözemeyecektir” denildi.

Çırağan’da aile pozu

DIŞİŞLERİ Bakanı Davut-oğlu’nun ev sahipliği ile Birleşik Arap Emirliği’nin eş başkanlığında düzenlenen İstanbul Çırağan Sarayı’ndaki 4’üncü Libya Temas Grubu Toplantısı’na NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Avrupa Birliği’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, aralarında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İtalya, Japonya, Almanya, Mısır, İspanya gibi ülkelerin dışişleri bakanlarının bulunduğu 34 ülkenin temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zeyd El Nahyan yaptı.

Bahçeli reddetti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM’de grubu olan parti liderleriyle İstanbul’da görüşmek isteyen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın talebini geri çevirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Clinton’ın görüşme talebini kabul etmişti. Görüşmesi bugün gerçekleşecek.

Ramazan ayında fon oluşturmalıyız

TOPLANTININ ardından Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Al Nahyan ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Özel Temsilci Abdelilah El Hatip’in BM adına Libya’daki her iki taraf ile görüşmeleri yürütmesi konusunda mutabakat sağlandı. Kendisine bu destek güçlü bir şekilde verilmiştir” dedi. Bingazi tarafında bütçe kaynağı olmadığını belirten Davutoğlu, “Libya’daki bu insani duruma cevap vermek istiyoruz. Ramazan Ayı’nda bir fon oluşturarak Libya’ya yardım edeceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya