İtalya bölünüyor mu?

 En önemli kenti kanallarıyla ünlü, turizm gözdesi Venedik olan İtalya’nın Veneto Bölgesi de bağımsızlık istiyor. Venetolular, İspanya’nın Katalunya Özerk Bölgesi’nden daha önce bu hakka kavuşacaklarına inanıyor.  40 yılı aşkın bir süredir bağımsızlık ist

İtalya bölünüyor mu?

 

En önemli kenti kanallarıyla ünlü, turizm gözdesi Venedik olan İtalya’nın Veneto Bölgesi de bağımsızlık istiyor. Venetolular, İspanya’nın Katalunya Özerk Bölgesi’nden daha önce bu hakka kavuşacaklarına inanıyor. 
 
40 yılı aşkın bir süredir bağımsızlık isteyen İtalya’nın kuzeydoğusunda bulunan Veneto Bölgesi’ndeki gösteriler tekrar uyanışa geçti. Başta önemli turizm merkezlerinden Venedik olmak üzere, Romeo ve Juliet’in yaşadığı Verona, Padova ve Vicenza gibi kentleri sınırlarında tutan bölge sakinleri, bağımsızlık referandumu yapılması için hükümete çağrıda bulundu. Daracık kanallarındaki gondollarıyla ünlü Venedik’teki Roma Meydanı’nda toplanan binin üzerinde kişi, “Veneto, İtalya değildir” sloganları attı. 
 
“İndipendenza Veneta (IV - Bağımsız Veneto)” adlı hareketin organizasyonuyla toplanan Venetolular, “demokratik ve barışçıl” yöntemlerle bağımsızlıklarını elde etmek istediklerini dile getirerek, toplanan 20 bin imzalı dilekçeyi de Vali Luca Zaia’ya sundu. 
 
Venetolular dilekçelerinde, özellikle Büyük Britanya’ya bağlı İskoçya’da 2014 yılında gerçekleştirilmesi planlanan bağımsızlık referandumunun incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. 
 
İSKOÇYA VE KATALUNYA’DAN CESARET ALDILAR
 
IV Hareketi Genel Sekreteri, Ekonomist Prof. Lodovico Pizzati, İskoçya ve Katalunya bölgelerindeki gelişmeler üzerine seslerini daha da yükseltmeye başladıklarını dile getirerek, “Bölgemizin bağımsızlık isteği 1970’lerde başladı. Şuna inanıyoruz ki, İskoçya ve Katalunya’dan daha önce alacağız bu hakkımızı” dedi. 
 
Pizzati, ülkedeki ekonomik gidişatın hiç de iç açıcı olmadığının, orta ve küçük ölçekli işletmelerin büyük darbe yediğinin altını çizerek, “Tüm bunlara rağmen bölge olarak her yıl 70 milyar Euro vergi ödüyoruz. Bütçeden ise 50 milyar Euro pay alıyoruz. Yani her yıl 20 milyar Euro kaybediyoruz” diyerek, yaşadıkları sıkıntıyı aktardı. Veneto Bölgesi, ülkenin en çok vergi ödeyen bölgeleri arasında. 
 
YÜZDE 80 BAĞIMSIZLIK DİYOR 
 
1797 yılına kadar 1100 yıl boyunca bağımsız kalan Venedik, 1866 yılında İtalya’ya katıldı. Ülkenin 20 idari bölgesinden birini oluşturan 5 milyon nüfuslu Veneto, aynı zamanda ülkenin en çok turist çeken bölgesi. 
 
Sık sık yapılan anketlerde yeniden bağımsızlıklarına kavuşmak isteyen Venetoluların oranı, son aylarda yüzde 50’lerden yüzde 80’lere kadar çıkmış durumda.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler