İsrail'den endişe verici hamle

 Son dönemde genellikle İran'a ani bir operasyon düzenleyeceği yorumları yapılan İsrail için bu daha önce görülmemiş temkinli bir davranış.İran ile gergin olan ortamda infiale neden olmamak için böyle bir bilgilendirme gereği duyduğu düşünülen İsrail, füz

İsrail'den endişe verici hamle

 

Son dönemde genellikle İran'a ani bir operasyon düzenleyeceği yorumları yapılan İsrail için bu daha önce görülmemiş temkinli bir davranış.

İran ile gergin olan ortamda infiale neden olmamak için böyle bir bilgilendirme gereği duyduğu düşünülen İsrail, füze denemelerini Tel Aviv yakınlarındaki bir üste gerçekleştirecek.

İsrail Hava ve Uzay Sanayi (IAI) tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in ABD ile işbirliği içinde ürettiği Arrow 3 füzelerini ilk kez test edeceği ifade edildi.

Söz konusu denemelerin büyük ihtimalle, Pazartesi günü ABD Başkanı Barack Obama ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasındaki görüşme sonrasında gerçekleştirileceği tahmin ediliyor.

Adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, Arrow 3 denemeleri kapsamında Tel Aviv'in güneyinde bulunan Palmaçim üssünden uzaya bir füze fırlatılacağını söyledi.

"Evet yeni. Ve yanlış anlaşılmalardan kaçınmak istiyoruz" diye konuştu.

Yetkili, İsrail'in İran'la karşı karşıya gelme riskini en aza indirmek istediğini de doğruladı.

"DENEME ATEŞLEMESİ TÜRKİYE'DEN İZLENDİ" İDDİASI

Daha önce, Mossad'a yakınlığıyla bilinen DEBKAfile haber sitesi, Arrow kalkanını denemek için ateşlenen Blue Sparrow 2 füzelerinin, Malatya'nın Kürecik ilçesinde bulunan ABD radar sistemi tarafından da tespit edilip izlendiğini öne sürmüştü.

"ABD'nin füze kalkanının operasyon aşaması, başarılı ABD-İsrail testiyle başladı" denilen haberde, İsrail'in İran ya da Suriye tarafından saldırıya uğraması ihtimaline dayanan bir senaryonun test edildiği belirtilmişti.

DÜNYANIN ULAŞTIĞI EN SON TEKNOLOJİ

Arrow, genel olarak, İsrail'in geliştirdiği bir anti-balistik füze sisteminin adı. Bu sistem kısa ve orta menzilli balistik füzelere karşı savunma olanağı sağlıyor. Geliştirme programı için 2 milyar dolar harcandığı ifade ediliyor.

Daha önce Arrow 1 ve Arrow 2 versiyonları kullanılan sistem, Arrow 3 ile bir üst seviyeye ulaşmış oldu. Başarı oranı yüzde 99 olan bu sistemin kullanım kapsamının öncüllerine göre daha geniş olduğu belirtiliyor.

Son versiyonu öncekilerden farklılaştıran en önemli özelliklerden birisi de sistemde atmosfer dışında patlayan önleme füzelerinin kullanılması.

Arrow 3 ayrıca, 100 km'den daha yüksekteki füzeleri engelleyebilmesi ve daha geniş bir alanda etkin olmasıyla da önceki sistemlere üstünlük sağlıyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler