İran'dan Türkiye'ye kritik çağrı

İran Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli ve beraberindeki heyet, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı makamında ziyaret etti. İlk resmi ziyaretteki görüşmelerde Büyükelçi Bikdeli, Suriye’de yaşanan iç savaşla ilgili soru üzerine "İra

İran'dan Türkiye'ye kritik çağrı

İran Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli ve beraberindeki heyet, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı makamında ziyaret etti. İlk resmi ziyaretteki görüşmelerde Büyükelçi Bikdeli, Suriye’de yaşanan iç savaşla ilgili soru üzerine "İran ile Türkiye birbiriyle anlaşırsa Suriye’nin çözümü daha yakındır" dedi.

İran Ankara Bayakelçisi Alireza Bikdeli, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile bir araya geldi. İran ile İzmir arasındaki ticari ilişkileri anlatan Demirtaş, "Bulunduğumuz coğrafyada en güçlü ülkelerden biri İran’dır. Dostluk ve ticarette İran ile ilgili ilişkileri daha yüksek yerlere taşımak istiyoruz. Elimizden gelen çabayı her zaman gösteriyoruz. İran vatandaşı olan çok sayıda insan İzmir’de ticaret yapıyor. Geçen yıl Tarhan’a gittik. Ticaret Odası ve Ekonomi Bakanlığı ile görüşmeler yaptık. En kısa zamanda Tahran’a gidip Ticaret Odası ile mutabık kaldığımız bazı ilişkileri tekrar görüşeceğiz. Ortak bir barter şirketi kuracağız. Tahran’da Ege Bölgesi’nin üretimleri konusunda bir bilgi olmadığı için ticaret de çok fazla olamıyor. 2014 yılının ortalarına doğru bir Ege fuarı açmak istiyoruz. Aynı zamanda İran’ın da burada özel bir fuarını yapalım. İran’da Tahran’ın yanı sıra çok sayıda potansiyel bölge var. Bunları da değerlendirmek istiyoruz" diye konuştu.

TİCARET HACMİ 35 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

İran ile Türkiye ilişkilerinin son 10 yılda arttığı belirten İran Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli ise "22 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleştirdik. Üçüncü ülkeler dolayısıyla bazı engellemeler olmasına rağmen 2015’te ticaret hacmini 35 milyar dolara çıkaracağız. Bu amaca ulaşmanın tek yolu serbest ticaretle uğraşanlar ve odalar ile mümkün olacak. 35 milyar hedefimizde umarım ki İzmir kendi payını belirlemiş olup o yönde çalışmalarını yapar" dedi.

EXPO DESTEĞİ

İzmir’in İran’da yapacağı fuarları desteklediklerini belirten Bikdeli, şunları kaydetti:

"Bu fırsattan yararlanıp İzmirli tüccarlara mesaj vermek istiyorum. İran ambargoları tüccarlarımız için bir fırsattır. Bugünkü durumumuzda İran ile çalışan ülkelerin uzaklaşması Türk tüccarlara iyi bir zemin hazırlamıştır. Siyasi ve ticari anlamda İzmir İran ilişkilerinin büyümesi için her şeyi yapmaya söz veriyoruz. Çeşitli düzeylerde İzmir EXPO’su konusunda faaliyet yaptık. İzmir’in EXPO 2020’yi kazanmasını istiyoruz. EXPO 2020’nin kazanılması bizim tüccarların daha sık ziyaret etmesini sağlayacak."

’SURİYE İÇİN GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMEMİZ LAZIM’

Basın mensuplarının Suriye’deki iç savaşla ilgili sorusu üzerine ise İran Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli şunları söyledi:

"İran ile Türkiye gibi ülkelerin daha güçlü olması lazım. Kendi yazısını kendi yazmalı. Bildiğiniz gibi bazı devletler kendi varlığını orada göstermek istiyor. Şimdilerde güçlü, nerede gücünü gösterecek, bir yer arıyor. Bu sadece Suriye’nin iç meselesi değil. Yaşadığımız coğrafyada iki güçlü ülke İran ve Türkiye çalışsın ki etkisi bizlere gelmesin. Ters etki yaratmasın. Yoksa Afganistan gibi olur ve etkisi uzun yıllar devam eder. Türkiye ve İran bu coğrafyada büyük bir söz hakkına sahip. Suriye için güçlerimizi birleştirmemiz lazım. İran ile Türkiye birbiriyle anlaşırsa Suriye’nin çözümü daha yakındır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya