İran'dan tehlikeli oyun

Dört gün önce sürpriz bir şekilde Erbil'e gelen İran Meclis Başkanı Ali Laricani'nin Irak Kürdistan Bölgesi ziyaretinin perde arkasında neler yaşandığı ortaya çıktı. Laricani'nin Erbil temasları sırasında bölgesel dengeleri altüst edecek bir aracılık için

İran'dan tehlikeli oyun
Dört gün önce sürpriz bir şekilde Erbil'e gelen İran Meclis Başkanı Ali Laricani'nin Irak Kürdistan Bölgesi ziyaretinin perde arkasında neler yaşandığı ortaya çıktı. Laricani'nin Erbil temasları sırasında bölgesel dengeleri altüst edecek bir aracılık için geldiği ortaya çıktı.
 
Üç yıldan bu yana ülkesindeki milyonlarca insanı sefalete sürükleyen ve yüzbinlerce insanın ölümünden doğrudan sorumlu olan Esed'in hem iç siyasette, hem de dış politikada girdiği darboğazı aşmak için Moskova ve Tahran'dan destek istediği ortaya çıktı.
 
'ESED İLE SİZİ BİR ARAYA GETİRMEK İSTİYORUZ'
 
Arabuluculuk için devreye giren Laricani'nin Erbil ziyaretine İran derin devletinin önemli isimlerinin de refakat ettiği öğrenildi. Laricani'nin, IKBY Başkanı Mesut Barzani ile yaptığı görüşmede "Kürtler bölgenin önemli aktörü" vurgusunu yaparak, "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile sizi bir araya getirmek istiyoruz. Esed yönetimi önümüzdeki günlerde Kürt sorununun çözümü için önemli bir reform hazırlığı içinde" mesajını ilettiği belirtildi.
 
BARZANİ'DEN KESİN TAVIR
 
Barzani'nin Tahran'ın bu özel mesajına "Esed yönetimi ile görüşmeyeceğiz. Esed ile görüşme beklentimiz de, isteğimiz de yok" diyerek İran'ın en üst seviyede aracılar üzerinden gönderdiği arabuluculuk teklifine ret cevabı verdiği ifade edildi.
 
Bölgedeki Kürt kaynaklar, teklifin Kürt yönetimi tarafından kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, İran ve Suriye'nin Rojawa'daki Kürt gruplara karşı Kürt yönetimini kışkırtmayı hedefleyen bir yaklaşım olarak gördüklerini ifade etti.
 
ABA ALTINDAN SOPA
 
Laricani'nin Erbil ziyaretinde beraberindeki heyette Muhammed Cafer Saharudi'nin yer alması ise Kürt siyasi partilerini ve gruplarını rahatsız etti. Zira 1989'da Viyana'da öldürülen İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ) lideri Dr. Abdurrahman Kasımlo'nun katili olarak bilinen Saharudi'nin Erbil'e getirilmesi, "İran'dan mesaj" olarak yorumlanıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler