İran'dan füze göndermesi

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, İranlı askeri yetkililerin son dönemde Türkiye’ye yönelik açıklamalarının arkasında durdu. Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’ndaki temaslarının ardından İstanbul’da basın toplantısı düzenleyen Mihmanperest,

İran'dan füze göndermesi

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, İranlı askeri yetkililerin son dönemde Türkiye’ye yönelik açıklamalarının arkasında durdu. Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’ndaki temaslarının ardından İstanbul’da basın toplantısı düzenleyen Mihmanperest, “İranlı askeri yetkililer bir konuda konuşuyorlarsa bir tedirginlikleri vardır. Bu tedirginliği anlamamız lazım” dedi. Mihmanperest Türk yetkilileri de İran’a karşı ‘asılsız’ çıkışlarda bulunmakla suçladı.

BABACAN'A İMALI ÇIKIŞ
 
İran’da son olarak 17 Aralık’ta Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi, Türkiye’ye konuşlandırılan Patriot füzeleriyle ilgili olarak “Dünya savaşına zemin hazırlar” çıkışı yapmış, bu füzelerin Batı tarafından İsrail’i korumak için Türkiye’ye yerleştirildiğini öne sürmüştü. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi de Patriotların yerleştirilmesini “Beklenmedik sonuçlar doğrubilecek kışkırtıcı bir eylem” diye nitelendirmişti.
 
İşte Mihmanperest, İranlı yetkililerin bu sözlerine adeta sahip çıktı. İranlı sözcü, başta ABD olmak üzere ekonomik sorunlar yaşayan Batılı ülkelerin Ortadoğu’da yeniden konumlanmaya çalıştıklarını ve bu hedefle bölgede istikrarsız yaratmak istediklerini savundu. Batı’nın İran’ı askeri müdahale ile tehdit ettiğini anımsatan Mihmanperest, Türkiye’ye yerleştirilen Patriot savunma sistemlerini ima ederek, İranlı askeri yetkililerin tedirginliklerinin Batılı ülkelerin planlarından kaynaklandığını kaydetti.
 
“Türk yetkilileri de İran aleyhinde konuşuyorlar” diyen İranlı sözcü, şu ifadeleri kullandı: “Mesela Sayın (Ali) Babacan demişler ki, ‘İran’ın füzeleri var, bizim de Patriotlarımız var’. Ancak İran’ın füzelerinin kontrolü İran’ın elindedir, Türkiye’nin füzelerinin kontrolü ise NATO’nun elindedir.”
 
 "YA BİLGİSİZ YA DA BAŞKA NİYETLERİ VAR"
 
Yine İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e atıf yapan Mihmanperest, Şahin’in İran’ı ‘PKK’ya destek vermekle suçladığını’ söyledi. İranlı sözcü, “İran-Türkiye ilişkileri o kadar iyi ki, beş düzeyde ortak işbirliği yürütüyor. Valilerimiz, askeri yetikililerimiz sürekli görüşüyor. Bunlar da Türk İçişleri Bakanlığı’nın denetiminde gerçekleşiyor. Bu yüzden bu sözleri ya bilgisizlik yahut da başka niyetler olarak görüyoruz” diye konuştu.
 
Mihmanperest, bu meseleleri Ankara temaslarında Türk Dışişleri yetkililerine de aktardığını, onların da bu açıklamaların ‘devletin yaklaşımı olmadığı’ yanıtını aldığını belirtti. İranlı yetkili, yanlış anlaşılmaların aşılması için basın kuruluşlarının karşılıklı ziyaretler gerçekleştirmesi gerektiğini de söyledi.
 
"BİZ DE 3 MİLYON AFGAN'A BAKTIK"
 
İranlı sözcü, Suriyeli mültecilere dair de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin 150 bin Suriyeli mülteciye evsahipliği yaptığını sık sık dile getirdiğini anımsatan Mihmanperest, “Biz 30 yıl boyunca 3 milyon Afganlı mülteciyi, 2 milyon Iraklı mülteciye evsahipliği yaptık. 40 yıldır Filistin davasını destekliyoruz” ifadelerini kullandı. Mihmanperest, Suriye’deki çatışmalar yüzünden masum sivillerin hayatını yitirmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirtip, diyalog yoluyla barışçı çözüm önerilerini de yineledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya