İran uçaklarına ABD desteği!

ABD hükümetinden dünyaca ünlü uçak üreticisi Boeing’e, İran’a belirli ticari uçak parçaları satması için izin çıktı. Şirket tarafından yapılan açıklamada söz konusu parçaların uçuş güvenliği için gerekli olduğu belirtildi. Boeing sözcüsü Marc Birtel, şirk

İran uçaklarına ABD desteği!
ABD hükümetinden dünyaca ünlü uçak üreticisi Boeing’e, İran’a belirli ticari uçak parçaları satması için izin çıktı. Şirket tarafından yapılan açıklamada söz konusu parçaların uçuş güvenliği için gerekli olduğu belirtildi.
 
Boeing sözcüsü Marc Birtel, şirketin en son Ağustos 1979’da,Tahran’daki ABD büyükelçiliğinde yaşanan rehine krizinden 3 ay önce, İran’a 747-100 marka jumbo jet sattığını ifade etti.
 
Birtel, ABD Hazine Bakanlığı’ndan satış için gerekli lisansın alındığını belirtti. İznin geçen yıl ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin İranlılarla imzaladığı geçici anlaşmaya dayandığı kaydedildi. 
 
ABD ile birlikte İngiltere, Çin, Rusya, Fransa ve Almanya, İran’ın nükleer programını sınırlamasına karşılık uygulanan yaptırımların hafifletilmesi yönünde geçici bir anlaşmaya varmıştı.
 
Ocak ayında Amerikalı bir yetkili İran’ın sivil uçak, araba ve tıbbi malzeme gibi imkanlara erişiminin sağlandığını ifade etti. Taraflar kalıcı bir anlaşma için görüşmelere devam ederken, anlaşma gelecek 6 ay boyunca geçerli olacak. 
 
İran ise uygulanan yaptırımlardan dolayı filosunu yenileyemediğini ve düşük standartlı Rus uçaklarını kullanmak zorunda kaldığını söylüyor. İran’ın resmi ajansı IRNA’ya göre 1990 yılından beri 2 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği yaklaşık 200 kadar kaza meydana geldi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya