İlk sıtma aşısına onay çıktı

Dünyanın ilk sıtma aşısı onay aldı. Avrupa ilaç Ajansı, her yıl Afrika’da çoğu çocuk yüz binlerce kişinin ölümüne yol açan sıtmadan koruyacak önleyici aşıya yeşil ışık yaktı. ‘Mosquirix’ adı verilen aşı, İngiliz ilaç şirketi GlaxoSmithKline (GSK) tarafınd

İlk sıtma aşısına onay çıktı

Dünyanın ilk sıtma aşısı onay aldı. Avrupa ilaç Ajansı, her yıl Afrika’da çoğu çocuk yüz binlerce kişinin ölümüne yol açan sıtmadan koruyacak önleyici aşıya yeşil ışık yaktı. ‘Mosquirix’ adı verilen aşı, İngiliz ilaç şirketi GlaxoSmithKline (GSK) tarafından geliştirildi. Aşı, Microsoft’un patronu Bill Gates ve eşi Melinda’nın kurduğu vakıf tarafından desteklenen 30 yıllık bir araştırmanın sonucu.

Aşının geliştirilmesi için bugüne kadar 565 milyon dolar harcandığı açıklandı. Sıtmaya yakalanma riskini yarı yarıya azaltan aşının özellikle Afrikalı çocuklarda kullanılması hedefleniyor. Üretici şirket, aşıdan kâr beklemediklerini ve fiyatını 5 dolarda tutacaklarını açıkladı.

Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü’nün onay vermesi halinde aşıyı yıl sonuna doğru Afrika ülkelerine dağıtmaya başlayacak. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2013’te 627 bin kişi sıtmadan yaşamını yitirdi. Sıtmanın çok farklı türlerinin olması, bu yaygın hastalığa karşı aşı geliştirilmesi önündeki en büyük engeldi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler