İki Komşu Suriye ve Irak birleşiyor mu?

  İki komşu ülke Irak ve Suriye’nin uzmanlarının taraflar arasında federatif bir yapı ya da birleşmi olup olmayacağına ilişkin görüş alışverişinde bulunmaya başladığı bildirildi.Merkezi Londra’da bulunan El-Kudsü’l Arabi’nin verdiği habere göre Şam ve Bağ

İki Komşu Suriye ve Irak birleşiyor mu?

  İki komşu ülke Irak ve Suriye’nin uzmanlarının taraflar arasında federatif bir yapı ya da birleşmi olup olmayacağına ilişkin görüş alışverişinde bulunmaya başladığı bildirildi.

Merkezi Londra’da bulunan El-Kudsü’l Arabi’nin verdiği habere göre Şam ve Bağdat’ın böyle bir adım atmaya iten nedenin iki ülkenin karşılaştığı sorunların benzerlikler göstermesi olduğu, muhtemel bir birleşmenin söz konusu sorunların tedavisinde olumlu etkilerinin olabileceği kaydedildi.
Uzmanlar ve siyasiler arasındaki görüş alış  verişlerinin ve diyaloğun şu an bu birliğin imkanları ve söz konusu birleşmeye Türkiye, Körfez ülkeleri ve Mısır’ın nasıl bir tepki vereceği konusuyla sınırlı olduğu dillendirildi.
 
Araştırmaların ikna edici olması durumunda bir sonraki aşamada birleşmenin kanuni çerçevesi üzerine yoğunlaşılacağı, söz konusu birleşmenin federatif mi yoksa konfederatif bir çerçeve içerisinde mi gerçekleştirileceği üzerinde durulacağı bildiriliyor. Kaynakların bildirdiğine göre tam bir birleşme iki tarafın da çok fazla rağbet ettiği bir durum değil. Zira benzeri bir tecrübe 1958 yılında Mısır’la Suriye arasında denenmiş ancak başarısız olunmuştu. Uzmanlar bu tarz bir birleşmenin, bölgedeki jeopolitik dengeleri alt üst edeceğini, bütünleşmeyle birlikte meydana gelecek yeni yapının bir tarafta Basra Körfez’inde diğer yanda ise Akdeniz’de kıyıları olacak.
 
Ayrıca birleşmenin bölgedeki enerji dengeleri üzerinde özellikle petrol ve doğalgaz rezervlerine ilişkin önemli değişiklikler öngörürken öte yandan Suriye ve Irak ordusunun oluşturacağı askeri güç de hesaba katılması gereken bir güç olacak.
 
Körfez Ülkeleri, Türkiye ve İsrail’in böyle bir oluşuma nasıl bakacağı merak konusu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya