Havaalanlarına yalan makinesi

Havalimanlarında bundan böyle ‘bomba değil teröristleri tespit edecek’ kapsamlı bir teknoloji kullanılacak. Şüphelileri yalan makineleri bulacak, ayakkabı çıkarmak tarih olacak.ABD başta olmak üzere tüm dünyanın havaalanlarında güvenliği artırmak için bir

Havaalanlarına yalan makinesi

Havalimanlarında bundan böyle ‘bomba değil teröristleri tespit edecek’ kapsamlı bir teknoloji kullanılacak. Şüphelileri yalan makineleri bulacak, ayakkabı çıkarmak tarih olacak.

ABD başta olmak üzere tüm dünyanın havaalanlarında güvenliği artırmak için birbirinden sıkı güvenlik önlemleri aldığı bir dönemde, uçaklarda teröre kesin çözüm İsrail’den geldi. İsrail, havaalanlarında güvenliği teknoloji değil özel eğitilmiş ajanlarıyla sağlıyor. Bu ajanlar tüm yolcularla tek tek konuşarak şüpheli bir durum olup olmadığını tespit ediyor ve yalnızca gerekli gördükleri kişileri güvenlik kontrolünden geçiriyorlar.

En güvenli havalimanı

“Bombayı değil teröristi bul” stratejisi sayesinde Tel Aviv’deki Ben Gurion havalimanında 1972 yılından beri hiçbir saldırı düzenlenemedi. Bugüne kadar buradan kalkan hiçbir uçakta saldırı ya da kaçırma eylemi yaşanmadı.

İsrailli güvenlik şirketleri şimdi bu prensibi otomotik hale getirecek bir sistem geliştirdi. İngiltere gibi ülkelerin de denemek için sıraya girdiği yeni teknolojiyi anlatan İsrailli güvenlik danışmanı Rafi Sela, Daily Mail gazetesine “ABD ve Avrupa’da kullanılan sistem işe yaramıyor. Çünkü teröristler her zaman bir adım önde. Havaalanlarında bugüne kadar yolcuların üzerinde hiçbir zaman bomba bulunamadı” dedi.

Check-in’de vücut ısısı ölçülecek

İsrail’de geliştirilen yeni teknolojileri bir araya getiren havalimanlarında her yolcu özel çiplerle takip edilecek, kameralar gerektiğinde bu yolcuların yerlerini tespit edecek. Yeni sistemin en önemli özelliği teröristleri ayırt edebilmesi..

Check-in kontuarlarındaki özel makineler işlem tamamlanırken “Uçakta güvenliğimize önem verdiğiniz için teşekkürler” gibi yalnızca aklında saldırı planı olan bir kişinin tepki vereceği bir kayıt yayınlayacak. Bu sırada vücut ısında artış ya da kalp atışında hızlanma olanlar anında yakın kontrole alınacak.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler