Fidel Castro ile de görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Küba, Nikaragua, Arjantin ve Brezilya’yı kapsayan 6 günlük ziyaretini sürdürüyor. Küba’nın 35 milyar dolarlık borcunu silerek yola çıkan Putin, Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro ve Cumhurbaşkanı Raul Castro ile bir

Fidel Castro ile de görüştü
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Küba, Nikaragua, Arjantin ve Brezilya’yı kapsayan 6 günlük ziyaretini sürdürüyor. Küba’nın 35 milyar dolarlık borcunu silerek yola çıkan Putin, Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro ve Cumhurbaşkanı Raul Castro ile bir araya geldi.
 
Putin ve Catro’nun katıldığı törende, Rus enerji şirketi İnter RAO ile Küba Union Elektrica 1,2 milyar Euro değerinde termik santral kurulması konusunda anlaşma imzaladı. İki liderin düzenlediği ortak basın toplantısında Castro, Sovyetler Birliği’nden kalan borçların silinmesi nedeni ile Putin’e teşekkür etti. Rusya ve Küba’nın ilişkilerinin yeni yüzyılda da geliştiğini ve bundan memnun olduklarını ifade eden Castro, “Rusya’nın uluslararası arenadaki pozisyonuna tam destek veriyoruz.” dedi.
 
Küba’nın ABD’nin blokajından kurtulması için desteklerini sürdüreceklerini ifade eden Putin de, “Kübalı dostlarımıza hukuksuz blokajlardan kurtulmaları için yardımcı olacağız.” sözünü verdi. 
 
Putin basın toplantısında Küba Devrimi’nin lideri Fidel Castro ile bir araya geldiğini ve ikili ilişkilerin yanısıra uluslararası sorunlar, döviz piyasaları, tarımsal kalkınma projelerini değerlendirdiklerini söyledi. Putin’in “çok ilgi çekici” olarak tanımladığı görüşmenin 1 saatten fazla sürdüğü belirtiliyor.
 
Putin, programda olmadığı halde sürpriz bir kararla Nikaragua’ya geçti. Rusya’dan devlet başkanı düzeyinde gerçekleşen ilk ziyarette Putin, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ile görüştü. Putin Nikaragua’dan sonra Arjantin’e ulaştı.
 
Rus lider 13-14 Temmuz tarihlerinde de Brezilya’da olacak. FIFA 2014 Dünya Kupası kapanış törenine katılacak Putin, Brezilya’da Almanya Şansölyesi Angela Merkel’le de görüşmesi planlanıyor. 
 
Putin’in Brezilya ziyaretinde gündem gelişmekte olan ülkeler BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) zirvesi. BRICS ülkeleri tarihi bir kararla IMF ve Dünya Bankası’na alternatif Kalkınma Bankası kuruyor. 100 milyar dolarlık mali yapıya sahip olacak bankaya beş ülke eşit ortak olacak. BRICS ülkelerinin enerji alanında da ortak bir yapı kurulması için çalıştıkları kaydediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya