Esad'ın sonunu getiren telefon

Barack Obama yönetimi bu konuşma sayesinde saldırıyı Esad rejiminin gerçekleştirdiğinden emin oldu.‘Emri kim verdi?’Habere göre saldırının gerçekleşmesinden birkaç saat sonra bir Savunma Bakanlığı yetkilisi panik içinde kimyasal silah biriminin başındaki

Esad'ın sonunu getiren telefon

Barack Obama yönetimi bu konuşma sayesinde saldırıyı Esad rejiminin gerçekleştirdiğinden emin oldu.

‘Emri kim verdi?’

Habere göre saldırının gerçekleşmesinden birkaç saat sonra bir Savunma Bakanlığı yetkilisi panik içinde kimyasal silah biriminin başındaki kişiyi aradı ve sinir gazı saldırısı için açıklama istedi. Ancak telefon konuşmasından saldırı emrinin Esad hükümeti tarafından mı emredildiği yoksa Suriyeli bir komutanın yetkisini aşarak saldırıyı gerçekleştirdiğinin ise anlaşılmadığı belirtildi. Foreign Policy dergisine konuşan bir ABD’li istihbarat yetkilisi “Kontrolün nerede olduğu belirsiz. Bu silahların kullanılmasına için gnel bir kabul mü var? ya da her saldırı için özel emir mi veriliyor? Ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Sadece oldukça aptalca olduğunu biliyoruz” dedi.

‘İsrail dinledi’

Alman Focus dergisi ise telefon konuşmasının İsrail tarafından dinlendiğini ve ABD’ye iletildiğini öne sürdü. Focus’a adını açıklamama şartı ile konuşan eski bir Mossad yetkilisine göre, İsrail ordusunun elektronik istihbarat üzerinde uzmanlaşmış “8200” adlı birimi Suriyeli yetkililer arasında geçen konuşmayı dinledi.

Dergiye konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi ise İsrail’in Suriye’de istihbarat alanında onlarca yıldır “yatırım yaptığını” söyledi.

Yetkili “Aşikar sebeplerden ötürü alanda tarihi bir istihbarat çalışmamız var” diye konuştu. Üst düzey İsrailli yetkililer geçtiğimiz pazartesi günü Washington’a giderek Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı Susan Rice ile Suriye krizini görüşmüş ve istihbarat paylaşımında bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya