Esad Türkiye'ye cezayı kesti

Suriye, 25 Eylül'den itibaren Türkiye'den yaptığı ithalatı durdurdu.Suriye ile Türkiye arasında yükselen siyasi tansiyon ekonomiye de sıçradı. Suriye tarafı Türkiye’den gerçekleştirdiği her türlü ürünün ithalatını durdurma kararı aldı.Suriye Başbakanı Adi

Esad Türkiye'ye cezayı kesti

Suriye, 25 Eylül'den itibaren Türkiye'den yaptığı ithalatı durdurdu.

Suriye ile Türkiye arasında yükselen siyasi tansiyon ekonomiye de sıçradı. Suriye tarafı Türkiye’den gerçekleştirdiği her türlü ürünün ithalatını durdurma kararı aldı.

Suriye Başbakanı Adil Sefer tarafından alınan "Gümrük vergisi yüzde 5’in üzerinde olan ürünlerin ithalatı artık yasak” kararı 22 Eylül’de tüm Suriye gümrüklerine gönderildi.

BİLGİLENDİRME YAPILDI
25 Eylül tarihi itibariyle uygulamaya geçmesi planlanan karar özellikle Türk tarafının bastırması ve yola çıkan TIR’ların gümrüklerde sıkıntı yaşamaması için bir hafta daha uzatıldı.

Dünden itibaren Türkiye’deki tüm ihracatçı birliklerine Ekonomi Bakanlığı tarafından konuyla ilgili bilgilendirme yazıları gitmeye başladı. Birlikler de Suriye’ye ihracat yapan firmaları tek tek arayarak bilgilendiriyor.

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Başkanı Murat Akyüz, gıda, inşaat malzemesi, tekstil ürünü, kimyasal ürünlerin bu kapsamda olduğunu belirterek, bunun da Türkiye’yi cezalandırmak anlamına geldiğini savundu. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ise kararı Türkiye’nin Suriye’ye olan ihracatının sıfırlanması olarak yorumladı.

İHRACAT DÜŞÜYOR
Türkiye ile Suriye arasındaki ticari ilişkiler son 5 yılda ciddi bir ivme gösterdi. 2005 yılında 823 milyon dolar olan ticaret hacmi beş yıl gibi kısa bir sürede yüzde 200 oranında artışla 2.5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Bu yılın ilk 8 ayında Türkiye’den Suriye’ye yapılan ihracat rakamı 1.152 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Suriye Türkiye’den bitkisel yağ, sentetik iplikler, demir-çelik mamulleri, çimento başta olmak üzere, genellikle ara malı niteliğindeki malları alıyor. Son yıllarda kimyasal mamuller ve makine ekipman ihracatında da önemli artışlar gözleniyordu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler