Ermenistan'dan Erdoğan'ın davetine yanıt!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek anma törenleri için dünya liderlerine gönderdiği davete Ermenistan'dan yanıt geldi. Yanıtta öncelikle Erdoğan'ın 24 Nisan 2015'te düzenlenecek anma töre

Ermenistan'dan Erdoğan'ın davetine yanıt!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek anma törenleri için dünya liderlerine gönderdiği davete Ermenistan'dan yanıt geldi. Yanıtta öncelikle Erdoğan'ın 24 Nisan 2015'te düzenlenecek anma törenleri için Erivan'a gelmesi gerektiği vurgulandı.
 
Ermenistan resmi haber ajansı Armenpress, Cumhurbaşkanı Serj Sarkiysan'ın, Erdoğan'ın davetine yanıt olarak kaleme aldığı mektubu yayınlandı.
 
"AMAÇ SOYKIRIM ANMALARINI SAPTIRMAK"
 
Sarkisyan'ın, "Sevgili Cumhurbaşkanı, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümünü anma törenlerine katılmam için yaptığınız daveti aldım" sözleriyle başlayan mektupta, 1915 Olayları'na göndermeler yer aldı. Sarkisyan'ın mektubunda Türkiye'nin Ermenistan politikalarına sert eleştiriler dikkat çekerken Çanakkale savaşınn 100. yıldönümü nedeniyle düzenlenecek etkinlik için "uluslararası toplumun dikkatini Ermeni Soykırımının 100. Yıl anma etkinliklerinden saptırılması basit amacı değilse, başka ne amaç gütmektedir?" diye soruldu.
 
DAVETLE BİR BAŞKA DAVETLE YANIT
 
Sarkisyan mektubunda, birkaç ay önce Erdoğan'ı 24 Nisan 2015'te düzenlenecek anma törenleri için Erivan'a davet ettiğini belirterek, "Ermeniler, misafir davete yanıt vermeden misafir tarafından konuk edilmeyi kabul etmez" ifadesini kullandı.
 
Yanıt mektupta şunlar kaydedilmekte:
 
«Saygıdeğer Sn. Cumhurbaşkanı,
 
Bana yönelik Gelibolu Muharebesinin 100. Yıl anma etkinliklerine katılım davetinizi aldım.
 
Birinci Dünya Savaşı, milyonlarca masum insani kayba ve birçoklarının alın yazsını söndüren gerçekten insanlık tarihinin en korkunç sayfalarından biridir.
 
Osmanlı İmparatorluğu Ordusunun Ermeni topçu teğmeni Sarkis Torosyan da Gelibolu Muharebesine katılanlar arasındaydı, bir subay ki kendini İmparatorluğun savunma ve güvenliğinin teminine adamış, hizmetine sadakat ve başarılarından ötürü Osmanlı İmparatorluğu tarafından askeri ödüllere nail olmuştu. Ancak aynı yıl zirvesine ulaşan Osmanlı İmparatorluğu tarafından Ermeni halkına yönlik önceden planlanmış ve gerçekleştirilen kitlesel katliam ve cebri sürgün dalgası Sarkis Torosyan'ı bile atlamadı. Gaddarca katledilen onun ebeveynleri de Soykırıma kurban giden birbuçuk milyon Ermeni arasındaydı, kızkardeşiyse Suriye çöllerinde öldü.
 
İşte bu benzeri olmayan katliam sonucunda Raphal Lemkin «soykırım» terimini yarattı ve bunun cezalandırılmaması Holokost'a, Ruanda, Kamboçya ve Darfur soykırımlarına zemin hazırladı.
 
Size göre Gelibolu muharebeleri sadece Türkiye'nin değil tüm dünya için savaştan doğmuş dostluk ilişkilerinin müstesna bir örneği, muharebe alanı ise savaşın acı mirasını hatırlatan barış ve dostluk anıtıdır. Herkesin çok iyi bildiği Gelibolu Muharebesinin önemi veya Türkiye'nin I. ve II. Dünya Savaşları esnasındaki tartışmalı rolünü bir taraf bırakarak, barış ve dostluğun ilk elde kendi geçmişiyle yüzleşme cesareti, tarihi adalet yanısıra insanlık hafızasının seçmece değil aksine tamamıyla tanıma üzerine kurulması gerektiğini anmak gerekir.
 
Ne yazık ki Türkiye geleneksel inkarcı politikasına ve Gelibolu muharebeleri, ki bunlar 18 Mart 1915'te başlayıp 1916 yılının Ocak sonuna dek sürmüş, Antant devletlerinin karaya çıkarma operasyonu Gelibolu kara muharebeleri 25 Nisan'da başlamış olmasına karşın 100. Yılını bu yıl ilk kez 24 Nisan'da anarak enstrumanlarını, her geçen yıl tarihin çarpıtılmasını ‘yetkinleştirerek' devam etmektedir. Bu uluslararası toplumun dikkatini Ermeni Soykırımının 100. Yıl anma etkinliklerinden saptırılması basit amacı değilse, başka ne amaç gütmektedir? Ancak daha anma etkinliklerine teşebbüs etmeden önce Türkiye kendi halkı ve tüm insanlığa karşı çok önemli bir göreve sahiptir: bu Ermeni Soykırımının tanınması ve kınanmasıdır.
 
Öyle ki, dünya barışına yönelik Sizin mesajlarınızda, birbuçuk milyon masum kurbanın hatırasını anarak, dünyaya Ermeni Soykırımının tanınmasının unutulmaması mesajının verilmesini tavsiye ederim. Gelecek nesillere çarpıtmalardan bağımsız gerçek tarihin aktarılması her birimizin borcudur, bu şekilde cürümlerin tekrarı engellenebilir, özellikle komşu milletler arasında yakınlaşma ve izleyen işbirliği için zemin hazırlanabilir.
 
P.S. Ekselansları, Sizi daha birkaç ay önce 24 Nisan 2015'te Ermeni Soykırımının masum şehitlerinin hatırasını birlikte anmaya davet ettim. Bizde kendi davetine yanıt almadan, davet edilene misafir olmak adetten değildir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler