En güvendiği adamı da gitti!

Libya hükümeti, Tunus'tan İngiltere'ye hareket ettiği açıklanan dışişleri bakanı Musa Kussa'nın, ''diplomatik bir görevde olduğunu'' açıkladı.  Hükümet sözcüsü Musa İbrahim, dışişleri bakanının ülkeden kaçmış olabileceği yolundaki yorumların gerçeği yansı

En güvendiği adamı da gitti!

Libya hükümeti, Tunus'tan İngiltere'ye hareket ettiği açıklanan dışişleri bakanı Musa Kussa'nın, ''diplomatik bir görevde olduğunu'' açıkladı.  Hükümet sözcüsü Musa İbrahim, dışişleri bakanının ülkeden kaçmış olabileceği yolundaki yorumların gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

          

BAKANIN SIĞINMA İSTEDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ

Libya'dan pazartesi günü Tunus'a geçen ve daha sonra İngiltere'ye uçan Kussa'nın hükümetten ayrıldığı ve İngiltere'den sığınma talep ettiği ileri sürüldü. Musa Kussa'nın Londra'ya geldiği belirtildi. Kussa'ya yakın kaynaklar, bakanın, Libya hükümetinin sivillere yönelik saldırılarından ötürü kabineden ayrıldığını bildirdi.

 

İNGİLTERE HÜKÜMETİ, İSTİFAYI DOĞRULADI

İngiltere hükümeti, Libya Dışişleri Bakanı Musa Kussa'nın istifa ettiğini doğruladı. İngiltere hükümetinden yapılan açıklamada, Kussa'nın Londra'da bulunduğu belirtildi.

 

ABD: İSTİFA ÇOK ÖNEMLİ

ABD'li üst düzey bir yetkili, Libya Dışişleri Bakanı Musa Kussa'nın istifasının "çok önemli" olduğunu söyledi. Adını açıklamak istemeyen üst düzey yetkili AFP'ye yaptığı açıklamada, bu istifanın, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin çevresinin artık Kaddafi rejiminin sağlamlığına inanmadığını ortaya koyduğunu belirtti. Üst düzey yetkili, "Bu istifa çok önemli, çünkü Kaddafi'nin yakın çevresindeki kişilerin artık sonun yakın olduğunu anladıklarını gösteriyor" diye konuştu.

 

"KUSSA, KADDAFİ GÜÇLERİNİN SİVİLLERİ VURMASINI PROTESTO ETMEK İÇİN İNGİLTERE'YE SIĞINDI"

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin yakın danışmanı ve eski bir casus olan Dişişleri Bakanı Musa Kussa'nın İngiltere'ye sığınması ve görevinden istifa etmesinin nedenlerinden birinin Kaddafi'yi protesto etmek için olduğu ileri sürüldü.

 

Kussa'nın arkadaşı ve İngiltere'deki düşünce kuruluşu Quilliam'da araştırmacı olan Noman Benotman, Libya Dışişleri Bakanı'nın Kaddafi güçlerinin sivilleri vurmasını protesto etmek için İngiltere'ye sığındığını söyledi. Kussa'nın İngiltere'ye sığınmak istediğini belirten Benotman, şöyle konuştu:

"Rejimden kaçtı. Zaten mutlu değildi. Hükümetin sivillere saldırmasını desteklemiyor."

 

Kussa'dan önce dışişleri bakanlığı yapmış olan Abdurrahman Muhammed Şalgam da El Cezire'ye yaptığı açıklamada, Kussa'nın Kaddafi hükümetinin "kara kutusu" olduğunu ve kaçmasıyla sonun geldiğini ifade etti.

 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünden yapılan açıklamada da Kussa'nın Kaddafi hükümetinin en üst düzey yetkililerinden biri olduğu ve görevinin, artık yapmak istemediği Libya rejimini uluslararası alanda temsil etmek olduğu belirtildi. Açıklamada, hafta başında sınırdan Tunus'a geçerek İngiltere'nin Farnborough'daki bir özel havaalanına uçan Kussa'nın, kendi isteğiyle geldiği İngiltere'de görevinden istifa edeceğini açıkladığı kaydedildi.

 

Libya hükümeti ise Kussa'nın, ''diplomatik bir görevde olduğunu'' bildirmişti.

 

Libya'nın, yıllar süren yaptırımlardan sonra uluslararası topluma girmesini sağlayan dış siyasetindeki büyük değişimin mimarı olan Kussa, Lockerbie sanığı El Megrahi'nin serbest bırakılması görüşmelerine de katılmıştı.

 

Eski Libya ajanı Abdülbasit el Megrahi, 1988'de bir ABD uçağına bomba yerleştirmek ve 270 kişiyi öldürmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Uçağın İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde düşmesi sonucu 270 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Kanser hastası olan Megrahi, Amerikan yönetiminin engelleme çabalarına karşın, Ağustos 2009'da İskoçya tarafından üç ay ömrü kaldığı gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. Hala hayatta olan El Megrahi Libya'da kahraman gibi karşılanmış, bir önceki İngiliz hükümeti kararda hiçbir etkisinin olmadığını ve İskoçya'ya baskı yapmadığını savunmuştu.

 

Bu arada, Wikileaks'in yayımladığı belgelerde, İngiliz hükümetinin Megrahi'nin serbest bırakılması için Libya'ya yasal tavsiyede bulunduğu ortaya çıkmıştı. Belgelerde ayrıca, Libya'nın İngiltere'yi, ticaret ambargosuyla tehdit ettiği öne sürülmüştü.

 

CHAVEZ: KADDAFİ ÜLKEYİ TERK ETMEYECEK

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Libya lideri Muammer Kaddafi ile iki kez telefonda görüştüğünü belirterek, Kaddafi'nin kendisine ülkeyi terk etmeyeceğini söylediğini aktardı.

 

Chavez, "Kaddafi'nin yaptığını ya da düşüncesini paylaşsak da paylaşmasak da, Fidel Castro açıkça yazdı; her dediğini ya da her yaptığını onaylamıyorum ancak bir ülkenin lideri en kötü despot olsa bile, bir grup ülkenin bu ülkeyi bombalaması ve barış adına sivilleri öldürmeye başlaması haklı görülemez" dedi.

 

TRABLUS'TA PATLAMA SESLERİ

Libya'nın başkenti Trablus'un güneydoğusunda patlama sesleri duyulduğu bildirildi.  Adını açıklamak istemeyen bir görgü tanığı AFP'ye yaptığı açıklamada, önce uçakların Trablus'un üzerinden uçtuğunu ve daha sonra güneydoğudaki Selahattin banliyösünde patlamalar duyulduğunu söyledi. Görgü tanığına göre, koalisyon uçakları Selahattin bölgesinde bulunan bir askeri tesisi hedef aldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya