Efsane sanatçı hayatını kaybetti!

Sanat dünyasının efsaneleri arasında yer alan  şair, şarkı sözü yazarı, romancı ve müzisyen Leonard Cohen, 82 yaşında hayatını kaybetti.

Efsane sanatçı hayatını kaybetti!

Cohen’ın Facebook hesabından yapılan duyuruda, “Efsanevi şarkı yazarı ve sanatçı Leonard Cohen’in hayatını kaybettiğini derin bir üzüntüyle bildiriyoruz. Müziğin en saygıdeğer ve üretken vizyonerlerinden birini kaybettik” yazıldı.

Cohen’in ölüm nedenine ilişkin herhangi bir detayın yer almadığı duyuruda, efsane için ilerleyen bir tarihte Los Angeles’ta anma düzenleneceği belirtildi.

Montreal doğumlu Cohen, ‘You Want It Darker’ adlı 14’üncü albümünü geçen ay yayınlamıştı.

KISA SÜRE SONRA PEŞİNDEN GELECEĞİM MARIANNE…

Cohen, ‘So Long, Marianne’, ‘Bird on the Wire’ gibi şarkılarına ilham veren ve lösemi sonucu hayatını kaybeden eski sevgilisi Marianne Ihlen için yazdığı dokunaklı veda mektubuyla geçen Ağustos ayında dünyanın gündemine oturmuştu.

Türkiye'de de geniş bir hayran kitlesi bulunan Cohen'in Yunan adası Hydra'da 1960'lı yıllarda tanıştığı ve yaklaşık 10 yıl birlikte yaşadığı eski aşkı için yazdığı mektup şöyleydi: “Pekala Marianne, çok yaşlandık ve vücutlarımız ayrı düşüyor. Sanıyorum ki çok kısa bir süre sonra peşinden geleceğim. Biliyorum, ardında, sana öylesine yakınım ki elini uzatsan, elime ulaşabilirsin. Ve biliyorsun ki seni her zaman güzelliğin ve bilgeliğin için sevdim. Fakat bu mevzu hakkında daha fazla bir şey söyleme gereği duymuyorum. Çünkü her şeyi biliyorsun. Ama şimdi… Sadece sana iyi yolculuklar dilemek istiyorum. Hoşçakal eski dost, sonsuz aşk, yakında görüşürüz.”



‘SONSUZA KADAR YAŞAMAK İSTERİM’

Geçen ay The New York dergisine mülakat veren Cohen, “Ölmeye hazırım. Umarım bu söylediğim çok rahatsız edici olmamıştır. Benim için durum bu” demişti. Bob Dylan’ın Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülmesinin ardından yaptığı bir açıklamada, ‘ölmeye hazırım’ demeciyle ilgili şu sözleri sarf etmişti: “Her zaman kendimi acındırmaya meyilli oldum. Sonsuza kadar yaşamak isterim.” Dylan’ın Nobel’iyle ilgili ise nevi şahsına münhasır üslubuyla şunları söylemişti: “Bence bu dünyanın en yüksek dağı olduğu için Everest'e madalya takmak gibi…”

LEONARD COHEN KİMDİR?

İlk olarak edebiyat çalışmalarına yoğunlaşan Cohen, 1960’lı yıllarda şair, romancı ve şarkıcı-şarkıcı sözü yazarı olarak tanınmaya başladı. İlk şiir kitabını 1956’da, ilk romanını ise 1964’ye yayımladı.
60’ların sonlarında New York’a taşınarak, büyük ölçüde müziğe yöneldi. İlk albümü Songs of Leonard Cohen, 1967 yılında çıktı ve kült haline geldi. 

OĞUL COHEN: TÜRÜNÜN SON ÖRNEĞİYDİ

Oğul Cohen, babasının son albümü “You Want It Darker’ın yapımcılığını üstlendi. Kısa süre önce CBC radyosuna verdiği bir demeçte babasını şöyle anlatmıştı: “Tamamıyla acı ve rahatsızlık içinde olan bu yaşlı adam, bazı fasılalarla hasta yatağından çıkıp, hoparlörlerinin karşısında dans etmeye başlardı. Ve bazen, bir şarkı koyar, tıbbı marijuananın da desteğiyle, delikanlılar gibi dinlerdik.”

Adam Cohen, babasını “türünün son örneği” ifadesiyle anlatmıştı. Hayranları sosyal medyada Cohen’i 1991 tarihli ‘Anthem’ şarkısının bir sözüyle uğurluyor: “There is a crack in everything, that’s how the light gets in.” Yani “her şeyde bir çatlak vardır ve ışık böylece girer içeri.”


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya