Dünyanın gözü füze zirvesinde

Zirvenin ikinci gününde, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in de katılımıyla toplanacak olan NATO-Rusya Konseyinde, özellikle Afganistan’da işbirliği noktasında bazı önemli adımların atılması bekleniyor.ÇİFT  TOKMAK TEK DAVUL ŞARTI- Füze savunma sist

Dünyanın gözü füze zirvesinde

Zirvenin ikinci gününde, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in de katılımıyla toplanacak olan NATO-Rusya Konseyinde, özellikle Afganistan’da işbirliği noktasında bazı önemli adımların atılması bekleniyor.

ÇİFT  TOKMAK TEK DAVUL ŞARTI

- Füze savunma sisteminin Rusya’ya karşı olmadığını ısrarla vurgulayan NATO, Moskova yönetimine bu projede işbirliği teklifinde bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, “sistemi kimin kontrol edeceğini ve hangi enstrümanların kullanılacağını görmek istiyoruz” demişti. Daha önce Çek Cumhuriyeti’ne radar ve Polonya’ya önleme sistemi kurarak füze kalkanı geliştirmek isteyen ABD, NATO üyeleri Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Türkiye’yi kapsamayacak olan bu projeden Rusya’nın tepkisiyle vazgeçmek zorunda kalmıştı.

Gül’ün NATO mektubu

Zirvede NATO-AB işbirliğinin ilerletilmesi de gündeme gelecek. Türkiye, AB’nin kendi üyesi olmayan Avrupalı NATO müttefiklerine yönelik taahhütlerini hayata geçirmesini bekliyor. Cumhurbaşkanı Gül NATO’ya yolladığı mektupta “AB üyesi olmayan NATO üyesi ülkelerin meşru endişelerinin dikkate alınması” çağrısında bulundu.

İzmir hava üssünün kapanmasına soğuk bakan Türkiye, NATO komuta kademesinin yeniden yapılanmasında tehdit algısına uygun coğrafi dağılıma önem verilmesini istiyor.          

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya